Процесът срещу  Стойко Цочев и Кирил Кирилов, които бяха арестувани при операция „Пречупване“ и обвинени в контрабандна на цигари за няколко милиона лева, започна днес в Бургаския окръжен съд (БОС).

Стойко Цочев и Кирил Кирилов се явиха пред Темида с цял отбор адвокати, които заляха съда с различни искания – от връщане на обвинението в прокуратурата до разпит на техен клиент, който бил получил първата партида дъски от Русия, но без скрити в тях цигари.  

В крайна сметка съдът уважи само едно от тях – преглеждане на видеозаписите от охранителните камери на бургаското пристанище и склада в Кремиковци. Малко вероятно е обаче записите да са съхранени, защото акцията бе преди година и едва ли има частен сървър, който да съхранява информация за толкова дълъг период.

Все пак БОС ще изиска от пристанищния оператор и собственика на склада в София информация, но дори и да не бъде предоставена, това едва ли ще изиграе особена роля, защото в досъдебното производство са събрани достатъчно солидни доказателства срещу Стойко Цочев и Кирил Кирилов.

Според прокуратурата двамата са планирали схемата детайлно. Кирилов създал фирма, упълномощил Цочев да я управлява, наели са склад в Кремиковци и започнали да внасят дървен материал от Руската федерация. От фирмените документи става ясно, че са осъществени няколко вноса преди да бъдат ударени.

На 1 август м.г. на бургаско пристанище пристига кораб, плаващ под либерийски флаг. Той е натоварен с дъски, които са издълбани като шкафчета и напълнени с руски цигари. Предполага се, че са били подготвени за европейския пазар, а това е част от мащабен канал за трафик на контрабандни папироси.

 „Много интересно – все едно дървета гледаш, а вътре – цигари. От Бургас, та чак до София стигат“, каза тогава премиерът Бойко Борисов.