Три месеца след смразяващото убийство на 11-годишната Никол Йончева, която бе заклана в асансьор в ж.к. „Меден рудник”, тийнейджърът Иван Иванов продължава да търка наровете в Бургаския затвор. След фаталния ден, бавноразвиващото момче бе отведено в следствения арест и макар пред полицията да призна за престъплението, според родителите му той отрича да е отнел човешки живот.
„Чувства се добре в ареста. Пита кога ще го пуснат да се прибере. Явно прикриват истинския  извършител. Все още сме в неведение какво се случва и колко време ще е в ареста”, каза пред БургасИНФО майката Донка Петрова, която е сигурна, че детето й е невинно.
 

Никой от съседите не може да повярва, че именно нейният син е извършител на ужасяващото убийство. Причината е, че той е тих, кротък, учил е с ресурсен учител,  играе с малки деца и останалите или го бият или го използват като момче за всичко. Иван обаче също като Никол е имал двойнствен живот в социалната мрежа фейсбук, където се запознават. Там според разследващи двамата си уговарят и фаталната среща. След нея поведението на профила, който и да е стоял зад него, става повече от странно и може да Ви изправи косите.

Часове след убийството в профила на Иван са споделяни всички статии за трупа, открит в асансьора, а по това време самоличността на убитата все още не е установена. Че това е Никол става ясно в 02:00ч. на 21-ви август, когато полицията сравнява описанието на външния вид и дрехите, обрисувано от майката Мими, с това на намереното момиче.
 
Въпросът, който всички си задават е луд ли е Иван, за да наръга красивото момиченце във врата с нож, а след това да й вземе телефона и да я изостави в кабинката, докато кърви и се бори да си поеме дъх. И по-покъртителното – да се отправи без притеснение към  поляната пред блок 96, където живее, само на няколкостотин метра,  за да си играе с децата. Отговор на този въпрос, който е ключов за делото, се крие в съдебно-психиатричната експертиза. Засега обаче, три месеца по-късно, още не е ясен резултатът от нея, заявиха от прокуратурата.
 
Според псхолози бавноразвиващ не означава луд. И тогава мотивът за убийството е непростим.