Ахмед Али, чиято мярка за неотклонение се разгледа току-що в Окръжния съд в Бургас заради кражба на кокаин от митнически склад, в който работел, направи самопризнания пред журналисти. Арестът на 39-годишния Али се оказа действително свързан с откритите през август м.г. над 70 кг кокаин в кашони с банани, съобщава "Флагман".

Всъщност Ахмед призна пред съдията следното: „Не съм го направил (престъплението) с някаква цел. Взех наркотиците от работа. Никой не ме гледаше. В този момент не можех да разсъждавам. Докарах го вкъщи. Обадих се на други хора да го разпространяват. Но оттогава нито съм ги чул тези хора, нито съм ги видял. Никой не се отчете. Не знам колко наркотик взех“.

Така на практика той призна, че откритите в дома му на 17 февруари т.г. 2 килограма и нещо, са само малка част от общото количество, което Ахмед е отмъкнал в суматохата до идването на полицейските части в склада на пристанището на фирма "Интерцитрус", откъдето са прехвърляни кашоните с банани към търговската мрежа. Той поиска от съдията да не влиза в ареста. 

„Става ясно, че си откраднал кокаина от склада. Ти, в този смисъл, къде би се чувствал по-добре, по-сигурен? В ареста или у дома си?“, попита съдията, намеквайки, че извършеното може да е опасно за здравето на Ахмед Али. Той обаче изглежда не разбра намека и заяви, че иска да се прибере у дома си – при жената, с която живее и при трите й деца (от които само едно е припознал като негово).

В хода на разследването е уточнено, че хамалинът попаднал на пакетите с кокаина вечерта, по време на смяната, докато разтоварвал, рано на следващта сутрин складът бе блокиран от полиция. Така и не се изясни колко кила е отнесъл и е крил под леглото си в "Кумлука". Общо 70 кг бяха намерени от полицаите. Разтоварачът, който е полуграмотен, може да е прибрал и десет килограма.

Ако бъде признат за виновен 39-годишният мъж може да лежи до 12 години в затвора и да плати глоба до 50 хил.лв. Прокуратурата поиска той да остане в ареста, докато защитникът му, очаквано, поиска по-лека мярка за неотклонение. Искането на адв. Красимир Кацарски обаче бе отхвърлено и Али ще остане в ареста, реши съдия Даниел Марков от Бургаския окръжен съд. 

Решението подлежи на обжалване пред Бургаския апелативен съд.