Лихварят Стефан Асенов-Менду, неговият по-малък брат Асен Асенов и приятелката му Катя Симеонова остават за постоянно в ареста. Това реши Окръжният съд в Пловдив като прие аргументите на прокуратурата.

От държавното обвинение изтъкнаха, че ромският бос трябва да остане за постоянно в ареста, защото длъжниците му се боят от него.

Още в Икономическа полиция той е започнал да заплашва свидетеля Камберов, който е дал показания. Освен това Менду и приятелката му Катя имали къща и сметка в Одрин и можели да се укрият там, пише "Марица".

Заседанието започна с един час закъснение, защото адвокатите на ромската фамилия поискаха време, за да се запознаят с документите по делото. Атанас Атанасов е защитник на Стефан Асенов, Щерю Царев - на Катя Симеонова, а Константин Дафчев е адвокат на Асен Асенов.

Адвокатът на Менду каза, че няма никакви доказателства за извършените от него престъпления.

Имало няколко свидетели, които обаче не са очевидци, а само били чували за деянията му. Не било ясно кои са тези 50 лица, взели кредити и как е формирана сумата от 800 000 лв, за която прокуратурата твърди че са спечелени. 

Самият Стефан Асенов пък гордо обясни, че всяка година е плащал по 12-13 хиляди лева данъци.

Той отрече и да е собственик на хотел "Мерита" край магистрала "Тракия", който се оказа, че действа като бардак, а в него бяха заловени седем проститутки. 

Всички, на които съм давал заеми, са ми приятели. Не съм взимал лихви. Тук съм заради завист. Помагал съм на много хора.  Хранил съм ги и имам клипове. Жена ми по 24 часа пържеше и готвеше, а сега стана "храни куче, да те лае".

И за колите не съм взимал лихви. Не може да храниш някого, а той да те ликвидира. Искам вкъщи и при семейството си“, заяви още ромският бос.

Стефан разказа пред съда, че се прехранва сам от 7-годишна възраст, работил е като баничар и златар през годините.

До миналата  Менду редовно си плащал данъците, което било ясно и видно от подаваните от него всяка година данъчни декларации. Само тази година не бил се справил, заради противоепидемичните мерки в страната, обясни в съдебната зала адвокатът му Атанас Атанасов.

Юристът изтъкна също, че Стефан живее на семейни начала с другата обвиняема – Катя Симеонова, вече повече от 30 години, имат 3 деца и се грижат изключително добре за тях.

В хода на делото стана ясно още, че Менду преминал успешно няколко ревизии от Икономическа полиция, които не са установили нарушения.

Константин Давчев, който е адвокат на третия обвиняем - по-малкия брат на Менду – Антон Асенов, акцентира върху влошеното здравословно състояние на клиента си и върху факта, че е в ареста вече 96 часа, което е незаконно.

В хода на защитата, адвокатът посочи, че Антон Асенов имал силни болки в областта на щитовидната жлеза от август 2019 година.

В началото на март отново е имал подобни оплаквания, но не е постъпил за изследване и лечение заради разразилата се коронавирусна епидемия и забраните, въведени в лечебните заведения.

Адвокат Давчев изтъкна също, че е нямало как Антон да знае за деянията на брат му, ако въобще има такива, тъй като не си говорели и не се виждали повече от 5 години.

„Няма нито един разговор помежду им и това е установено“, каза той и допълни, че съпричастност не може да се пришие само защото имат роднинска връзка, в случая – братя.

Пред съда обвиняемият Антон Асенов каза, че държи заведение и се издържа чрез него, също, че детето му имало проблеми с надбъбречните жлези и ги очаква ходене по лекари.

Адвокат Щерю Царев, който защитава жената, с която Менду съжителства, каза в съдебната зала, че Катя Симеонова е изключително добра домакиня и полага всички грижи за семейството си. Освен това, тя била неграмотна, като дори не разбирала самото обвинение срещу нея.

Знанията й стигали дотолкова, че да се подпише и да си напише името с печатни букви. Адвокат Царев поиска по-лека мярка. Катя се разплака на няколко пъти пред съдията и пожела да се прибере вкъщи.

Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок, като при последвало обжалване, делото ще се гледа на 2 юни от 10.00 часа.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ