Бившият участник в „антитерористичната операция” в Донбас Павло Тука, син на украинския заместник-министър „по въпросите на окупираните територии” Георгий Тука, разказал пред украинското издание styler.rbc.ua, че бившият началник-щаб на наказателния батальон „Айдар” Валентин Лихолит и неговият съратник Игор Радченко (прякор „Рубеж”) са съучастници в извършени тежки престъпления в Донбас: мародерство, разбойнически нападения и нанасяне на телесни увреждания.
„В едно село в Донбас разграбиха църква. Местните жители вдигнаха скандал и обвиниха айдаровците. Добросъвестните айдаровци започнаха да изясняват ситуацията. С взлом отвориха сейфа на Лихолит и намериха там открадната църковна утвар. Под натиска на „обществеността” пуснаха Лихолит” – се възмущава Тука.
 
Той разказва, като се позовава на украинския главен военен прокурор Анатолий Матиос, че свидетелите по делата на Лихолит и Радченко дали показания, че тия двамата мародери отрязали ушите на 9-годишно момиче, за да му вземат златните обеци.
 
„Аз мисля, че ако за това говори главният военен прокурор, той го говори само ако има железни доказателства. И тук, както и в много случаи, отявлените негодници и отрепки, които ги съдят за реални престъпления, обществеността ги провъзгласява за „бедни патриоти”, които ги вкарва в затвора „престъпната власт”. И това е много лошо” – обобщава Тука.
 
Превод и редакция: БЛИЦ