На 1 февруари 2019 г. в град Хъл, Великобритания е изчезнала Либи Скуайърс, 21-годишна студентка по философия. Месец и половина по-късно, на 20 март, рибарите открили тялото й във водата, като на врата й все още висяла верижка с висулка с формата на буквата L („L“ - Либи).

Едва две години по-късно съдът е признал 26-годишния Павел Релович като виновен за престъплението, съобщава "Би Би Си".Мъжът е виновен за поне девет сексуални престъпления, включително нарушаване на обществения ред, надничане и кражба с взлом. Релович е наблюдавал жертвите си през прозорци, докато се преобличат или правят секс, както и крадял бельо, секс играчки от домовете на жени като „трофеи“.

За всичко това британецът е осъден на 5 години и 8 месеца. И едва след това съдът е успял да установи, че той също така е виновен и за смъртта на Либи Скуайърс.

Във фаталния ден на 1 февруари 2019 г. мъжът излязъл навън късно през нощта за „лесен секс“. По ужасно стечение на обстоятелствата той видял Либи и я грабнал само на няколко крачки от къщата на момичето. Скуайърс се прибирала вкъщи пияна, след като тя, заедно с приятелите си, не била допусната в клуб от охраната.Павел Релович, съпруг и баща на две деца, сграбчил студентката, завлякъл я в колата си и я закарал до пусто поле, от което, по думите на очевидци, по-късно се чували „неистови писъци“.

След 7,5 минути мъжът си тръгнал без Либи - това било възможно да се установи благодарение на записите от камерите за наблюдение.Кралският адвокат Ричард Райт е заявил по време на изслушването, че е имало "повече от достатъчно време" той да "издърпа Либи на полето, да я изнасили и убие, да хвърли тялото й в реката и след това да се върне в колата си".

Релович е обвинен в убийството през октомври 2019 г. и едва сега съдът е започнал делото за престъплението. "Присъдата няма да промени нищо за нас. И никога няма да можем просто да затворим тази тема. Животът ни няма да се нормализира. Радваме се обаче, че цялата работа и всеотдайността на полицаите и адвокатите доведоха до резултата. Либи ще остане с нас завинаги и ние сме толкова горди с нашето красиво, грижовно, прекрасно момиче. И въпреки че физически тя ни беше отнета, никой не може да ни вземе спомените и любовта", споделила е роднина на убитата.

Превод и редакция: БЛИЦ