Специализираният наказателен съд остави в ареста митничарите и граничните полицаи, задържани за корупция на ГКПП "Калотина".


Както БЛИЦ съобщи, Специализираната прокуратура поиска постоянна мярка "задържане под стража" за Райчо Соколов, Стоян Стоянов, Радостин Койчев, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов - митничари и гранични полицаи, които работят на пункта. 

Те бяха задържани при спецакция на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и Специализираната прокуратура срещу корупция на граничния пункт "Калотина" бяха задържани 30 служители на митницата и гранична полиция.Прокуратурата смята, че именно Райчо Соколов и неговите подчинени началници на смени са в основата на организирането на тази престъпна схема.

Точно този подбор на обвиняемите, които да останат в ареста, породи и основните спорове между държавното обвинение и техните защитници, тъй като за тях, това са хората, които са работили в канцеларии, далеч от потока автомобили и автобуси, който е преминавал, най-малко имат доказателства за това, че са взимали пари.

"Всичките, специално задържаните лица всичките са на високо ниво.

Те са ниво, което не предполага контакт там на трасето, където се получават тези пари, следователно, за да бъдат те обвинявани, трябва да се установява връзката между онези митничари, които са на трасето, и тези, които са в административната сграда, тази връзка не е установена, нито един свидетел с конкретно свидетелство за човек, сума и т.н", коментира адвокат Людмил Рангелов.

По думите на прокурор Калин Стоилов в един митнически пункт йерархично най-високо място заема началникът на митническия пункт. "Под него в йерархията са началниците на отделните смени. След това следват съответните митнически инспектори.

Изхождайки от една такава йерархия, е логично, и с оглед на доказателствата по делото, става ясно, че това са лицата, които имат най-съществена отговорност за инкриминираната престъпна дейност, имат най-сериозна възможност да се укрият и извършат престъпление и поради това именно по отношение на тях е поискана тази най-тежка мярка за неотклонение", посочи той. 

Прокуратурата разполага с доказателства, събирани от края на март миналата година, тогава е стартирало самото досъдебно производство. Прикрити служители на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР са преминавали през пункта по няколко пъти, за да документират изцяло пътя на парите от хората, които ги дават, до най-високото ниво в групата.

Разполагат и със свидетелски показания на шофьори, които са разказали много подробно кой, кога и по какъв начин им е искал пари. Именно по тази причина тези, които са на най-ниските нива, са останали с по-леки мерки за неотклонение, обвиняеми по делото.

Преди заседанието прокурорът Калин Стоилов съобщи още, че на 20 от общо 30 от задържаните е повдигнато обвинение. "Обвиняемите са 20 души. По отношение на 7-те задържани, сред които е и ръководителят на митническия пункт и престъпната група, е внесено искане за задържането им под стража.

Останалите са обвинени за участие в групата. По отношение на останалите 13 са наложени различни мерки за неотклонение - гаранции и подписка", обясни той. 

9 лица са пуснати под гаранция от по 5000 лв. на човек, а четирима са с подписка.

Уникални рушвети: Митничарите на Калотина прибирали такса "почерпка", но връщали ресто 

Разследването е започнало след подадени сигнали в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР от множество лица - предимно чужди граждани (турски и сръбски), за искани им подкупи при преминаване на граничния пункт.

Гешев с първи разкрития за спецакцията на "Калотина" СНИМКИ

Пари са искани и от български граждани на влизане в България, в случаите когато превозвали хранителни продукти. 

В последната си дума пред съда всеки един от задържаните каза, че не е извършвал това, в което е обвинен. Някои дори пророниха по сълза.  

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ