Попадали сме на случай, в който жертвата цели пет дни е давала пари на измамниците. Тя е била изолирана от средата. Било и е казано да контактува само с фалшивия полицейски служител. Бивш полицай от Самоков също е попаднал в тази схема, че съдейства на полицията. Това каза в ефира на Нова телевизия Златка Падинкова от Главна дирекция "Национална полиция", коментирайки кампанията на МВР срещу телефонните измамници. 
По нейни данни, разкриваемостта от началото на годината до 30 октомври е 133 престъпления. Общият брой на престъпленията е 687.  В тази статистика не попадат обаче предотвратените престъпления. Телефонните измами много трудно се разкриват, защото основната връзка между жертва и измамник е телефона, сим картата, добави тя. "Постоянно се усъвършенстваме, да вървим напред. Постоянно търсим нови методи за противодействия", увери Падинкова.

В резултат на действията на МВР са задържани 118 души. По данни на Падинкова, тази година има 6% повече разкриваемост. "След 2013 година сме стартирали информационна кампания, която да повиши информираността на гражданите, както и да ги убедим да подават сигнали. За миналата година са постъпили над 18 000 сигнала", добави тя.
 
По думите на журналистката Тина Ивайлова, известна със своите разследвания на телефонните измами, в схемите се включват се все по-млади и по-млади играчи. Тарторите отстъпват на въртачите. Целта е новият участник да не е осъждан и да е непълнолетен. За да получи условна присъда. Но постоянно се обучават нови хора. Това наистина е бизнес за милиони, подчерта тя.
 
"Самите ние сме се чудели, въпреки активните действия, защо гражданите продължават да стават жертва на тези престъпления. Всичко се корени в етнопсихологията на народа ни. Повечето възрастни хора искат да съдействат на своите деца и внуци. От друга страна е страха. Жертвите са заплашвани. При други схеми, които са имали успех, много хора са си мислели, че давайки нещо, ще получат по-добра услуга", обясни още Падинкова.
 
Тя обясни, че на този етап законът предвижда достатъчно наказания, но проблемът е начина, по който се прилагат. Измамниците използват и вратички, за да получат по–леко наказание. Например, когато измамникът не е осъждан, или е малолетен, получава по-малка присъда от предвиденото в закона. Минимални са случаите в които така наречените въртачи са получили присъди над 2 години. Други пък контролира процеса от затвора. Там е измислена именно полицейската схема.
 
"Най-актуалната и успешна схема е съдействие на полицията за задържане на телефонен измамник. В нея те успешно имплементират кампанията за превенция на МВР. Тази схема е преплетена и с нещо друго – със заплахи, каза още Падинкова.


Падинкова разкри как протича телефонната измама и какво трябва да се направи веднага, след заподозрете, че може да станете жертва на престъплението. "Има два основни елемента на телефонната измама. Получавате обаждане и ви се иска сума. Всъщност се иска пари без значение на сценария. Тогава трябва механично да се прекъсне телефонната линия и от телефона вече да не се говори. Измамниците изрично инструктират жертвите да не затварят телефона а директно да наберат номера на пострадалия роднина. Връзката трябва да се прекъсне и да се направи обаждане от друг телефон и да не се изпада в паника ако не стане о първия път", обясни тя.