По-малко кражби в столицата са станали през лятото на 2019 г. в сравнение с миналата година. Обръщайки се към статистиката – те са с 58 по-малко. В същото време, броят на задържаните за домашни обири е по-голям.

Тези цифри могат да се променят, защото до края на август остават още 2 седмици.

На първо място крадците посягат към пари и скъпоценности. Следва битовата техника – телевизори, таблите, фотоапарати, аудиотехника.

Най-често те влизат с взлом с професионално изработени инструменти като шперцове, по-рядко предпочитат да разбият вратата или ключалката. Не са редки случаите, в които, улеснени от нашата разсеяност, те влизат през отворени балконски врати или прозорци.

„В зависимост от информацията, която са получили лицата от криминалния контингент, че се държат големи суми пари или ценности – те се самоорганизират каква брава трябва да се отключи, дали има огнеопорна каса в жилището и как тя да бъде отключена” каза в сутрешния блок на bTV Марио Киричков, оперативен работник в сектор „Кражби” към СДВР.

Той допълни, че крадците нахлуват в домовете на хората най-често, след като счупят патронника на бравата със специализиран инструмент. Случаите, в които влизат с груба сила или отключване са доста по-малко.

„Това са лица от специализиран криминален контингент. Често получават информация от някой близък, от обкръжението на обекта, който е набелязан за кражба.

Другият вариант е на случаен принцип – взимат каквото намерят”, заяви Марио Киричков и допълни, че едно жилище се наблюдава около четири дни преди да бъде атакувано.

Служителят на МВР уточни, че кражбите се извършват най-често в часовия диапазон между 8 часа и 11 часа.

Подсилването на външната врата и частната охрана са сред най-препоръчваните съвети на експертите, оказва се обаче, че това не е достатъчно.

Често крадците влизат през прозорците. Експертът Явор Василев показа нагледно как може да се проникне с обикновена отвертка, дори и през подсилена дограма.