Поредна измама с добавки за отслабване в интернет. Сайтове-фантоми предлагат продукти за ударно сваляне на килограми, използвайки фалшиви реклами с популярни диетолози, информира Нова тв.


Чрез фалшивите реклами се презентират почти магичните свойства на добавка за отслабване. Търговците трупат печалба от продажба на хапчета с неясен произход и съмнителен ефект, като нерегламентирано използват имена и лица на експерти-диетолози.

При схемата се използват и фалшиви профили на потребители, фитнес инструктори и дори организации, които не съществуват.

Отслабване до 30-40 кг без химии, диети и физически упражнения! Примамливата оферта за рязко намаляване на натрупаните мазнини откриваме в сайт, който ни предлага хранителна добавка – микс от естествени съставки.

Според офертата - магичните свойства на продукта се препоръчват от лекаря-диетолог Райна Стоянова. Оказва се обаче – без нейно знание и съгласие. Разбира за участието си в рекламата от свои пациенти, попаднали на вълшебния препарат в интернет.

„Изпратиха ми скрийншот на въпросния продукт, моя лик и започнаха да ми задават въпроса:

„Д-р Стоянова, това вярно ли е?”.

При което аз бях шокирана, тъй като нямам нищо общо с продукта и никога не бих се асоциирала с продукти от този сорт. Снимката ми е използвана абсолютно некоректно – аз никога не съм давал позволението си да се използват мои лични данни. Пишат неверни лъжи, това е една измама”, заяви пред NOVA тя.

В описанието на сайта д-р Стоянова е представена като професор, автор на десетки книги и преподавател в над 200 университета. Но тя е абсолютно невярна. Затова и изпраща сигнал до отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Часове по-късно въпросният сайт е свален от интернет. Бърза проверка обаче показва, че хапчетата за ударно отслабване се продават в десетки други сайтове.