Нова война се очаква да започне за атрактивната туристическа услуга „Разходка с лодка по река Ропотамо”, съобщава "Флагман".

Три години след екзекуцията на знаковия бос на ВИС 2 Веселин Стоименов, който имаше сериозни интереси в този сектор, заради което всяко лято край Ропотамо вреше и кипеше, тихомълком стартира конкурс за избор на изпълнител.

Справка в сайта на РИОСВ Бургас показа, че днес изтича крайният срок за закупуване на документацията, а оферти ще се приемат до 29 март. На 30 март в 14 часа в сградата на екоинспекцията на ул.”Перущица” ще се отворят предложенията на участниците.

От публикуваното обявление стават известни няколко подробности. Срокът на договора е за 5 години, а общата сума за целия период на контракта е 335 хил.лева с ДДС – по 67 хил.лева на година -  с 20 хил.лева повече от сумата, която се заплащаше до 2015 година. Победителят ще бъде избран на базата на критерий „Най-високо предложена цена”, но за да достигне до този етап фирмата, която ще предоставя услугата трябва да отговаря на ред особени условия.

Изданието се сдобило и с друга част от документите, които показват какви са изискванията за участниците.

На първо място става ясно, че се допуска подизпълнители на дейността, което до този момент не се е случвало. На второ - кандидатът трябва да притежава собствени плавателни съдове, които да са регистрирани и да отговарят на съответните изисквания, както и квалифициран екипаж.

Поставени са строги изискваня за техническите характеристики на лодките. 

Те трябва да са с капацитет до 30 седящи места, без екипажа, да са с електрически двигатели, които да създават шум до 50-60 децибела, а газенето им да не надвишава 50 см. Скоростта на лодките трябва да е до 4 възела и ред други, става ясно от документите по търга.

Лодки с подобни параметри се произвеждат на две места в Европа и няма как за толкова кратко време да бъдат осигурени от желаещите участници. Условията са изключително специфични, сякаш са правени точно по мярка на някого”, коментирал пред медията експерт в морското дело, пожелал анонимност.

Той прогнозира, че лодките вероятно са закупени, а щом се отворят документите ще стане ясно, че на условията отговаря само една фирма, която ще спечели конкурса. След това има две възможни опции – или тя да предоставя услугата, или да я прехвърли на друга фирма като подизпълнител срещу съответния наем и комисионна, превръщайки се в типичния посредник.

Услугата „Разходка с лодка” на река „Ропотамо” се счита за изключително печеливша. Оборотът за летния сезон е няколкостотин хиляди лева, а това се счита за най-голямата атракция на територията на Община Приморско.

В тази връзка не е ясна позицията на местната администрация, която към този момент има само ангажимент за поддържането на чистотата на територията на резервата.