Двамата затворници, които избягаха от Централния софийски затвор имали няколко варианта за бягство. Владимир Пелов е планирал да изчезне първо с бившия си съпроцесник Димитър Иванчев – Шошора, но след това е включил в схемата Радослав Колев. Това разкри затворник пред bTV.

На 28 февруари анонимен затворник сигнализира за подготвяното бягство. Твърди, че съучастникът на Пелов – Димитър Иванчев – Шошора, е подкупил с цигари двама затворници от Механичния цех. Целта била да се изработят приспособления за катерене тип „котки”. Според лишения от свобода приспособленията са за Владимир Пелов. Комуникацията между Иванчев и Пелов била чрез предаване на писмени бележки от друг лишен от свобода, който разнася храната. Планът с катеренето на Пелов обаче пропада. И вероятно тогава в него е включен Радослав Колев. Колегите му зад решетките твърдят, че с всички бил внимателен.

„Добро момче е, работи си, изпълнява си задълженията, нищо лошо не съм видял от него”, разказа Венцислав Димитров, осъден за убийство. Венцислав работил с Колев няколко месеца в кухнята. Сега е в болница заради тежко заболяване и предпочита да не коментира бягството. С пистолета Пелов се е снабдил предварително, твърди друг източник от затвора. „Лишеният от свобода е слязъл с него за получаване на техниката. Всичко е било планирано.

Било е планирано Владо Пелов да бъде извикан, за да си получи техниката, всичко това е било дълбоко обмислено. И е била избрана добрата смяна”, разказва източникът. И двамата шефове на охраната в затвора са пуснати в отпуск, допълва той. По думите му се е случило „малкото зло”, тъй като е можело да избяга цяла група от 10-15 души. Пистолетът може да внесен от вътрешен човек или да е вкаран с някоя от пратките с храна за затвора, твърди още източникът. Любопитно е, че повече от половината наличен състав на Централния софийски затвор вчера е напуснал сградата, за да присъства на тържество по случай Великден в затворническото общежитие в Казичане. Бегълците вече се издирват и зад граница.