Автокрадците вече ще може да бъдат съдени и за кражба, а не както досега - масово за противозаконно отнемане. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), изготвени от правосъдното министерство и публикувани за обществено обсъждане в сряда. В проекта има и други изменения.

Нововъведенията бяха поискани от премиера Бойко Борисов на заседание на правителството на 21 март.

“Имайте предвид, че аз за това нещо се боря от сигурно 15 години и не мога да преодолея противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба”, каза тогава министър-председателят. Той обясни и откъде идва проблемът: “Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде и такива случаи, ако извикам директора на Софийско, може би до утре сутринта ще ви разказва с имена, с факти, с хора. Само че законът казва, че това е възможно. Да променим законите, да ги обясним на обществото, защото отнемането означава, че като те хванат вътре в автомобила, но ако не работи или там те хванат на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и състави.”

Новите предложения обаче не елиминират чл. 346 от НК, в който е разписано противозаконното отнемане (ПЗО). За него полицаи често са коментирали, че проблемът идва от текста “с намерение да го ползва”.

Престъпниците мислели какви ли не оправдания, включително, че искали да се скрият от дъжда или да се стоплят. Абсурден бе и случаят с Емил Велинов, който на 7 юни м.г. бе обяснил, че влязъл в бус, за да открадне радиото. Превозното средство обаче въобще нямало такова.

Вместо отпадане на ПЗО от правосъдното министерство предлагат добавяне на точка за кражба на кола в чл. 195, ал. 1. Той е за квалифицирани кражби и предвижда от 1 до 10 г. затвор. Текстът на новата точка ще гласи: “ако предмет на
кражбата е моторно превозно средство”.

Така автокрадците ще могат да бъдат съдени по нея, а наказанието е завишено - чл. 346 предвижда до 8 г. затвор.