Кървавият беглец от софийския затвор Владимир Пелов, когото издирват заедно с авера му Радослав Колев, все още дължи кръвнина на близките на убития от него сараф в Пловдив. Вчера следобед двамата въоръжени бандити успяха да избягат от най-пазения зандан у нас, след като заплашиха надзиратели с оръжие.

"Марица" описва цялата история на убиеца Владимир Пелов в Пловдив: 

Пелов е стар познайник и на пловдивската полиция заради извършено под тепетата убийсто на собственик на обменно бюро. Години след финала на съдебния процес срещу килърите на Ганчо Караиванов близките му не са получили нито лев от парите, които съдът им присъди. Става дума за 24 000 лева.

Присъдата е постановена от състав на Пловдивския окръжен съд с председател Галя Георгиева през септември 2002 г. Тя прати Владимир Стефанов Пелов в затвора за 15 г., но по-късно ВКС увеличи наказанието му на 20 г. Според магистратите Пелов е длъжен да издължи по 5000 лева на родителите на убития и по 6000 на двете му деца, останали сираци.

Шокиращи подробности за страшния рецидивист Владимир Пелов, който цяла България издирва! Преди години крадец го...

На 28 октомври 2010 година 25-и наказателен състав на Софийския градски съд пусна условно предсрочно Пелов от затвора. Изпитателният му срок е 6 г. 11 месеца и 12 дни. Близо половин година по-късно Пелов отново влезе в криминалните хроники, след като със свой съкилийник, с когото се запознава в Софийския затвор, е издирван за грабеж на златарско ателие в Ботевград.

По-късно Пелов бе заловен при зрелищен екшън в ботевградското село Земин, след като бе забелязан случайно от психолог. Специалистът внимателно наблюдавал поведението на младия мъж, след което се убедил в самоличността му и алармирал в полицията.

На 16 август 1997 г. Пелов и Лазар Марков причакват сарафина Ганчо Караиванов пред входа му. Собственикът на обменно бюро “Еми” е застрелян с пистолет в главата. Отнето му е куфарче с 1000 ДМ, 1500 долара, 15 500 австрийски шилинга и 700 000 стари лева. Веднага след убийството, въпреки че то става пред очите на съпругата му Марияна, следите на килърите се губят. Докато полицаите са отцепили целия ЖР “Тракия”, те подслушват с радиостанции, настроени на полицейските честоти, действията на униформените. Успяват да се спасят от обръча.

Богомил Бонев нажежи мрежата с 12 въпроса след бягството на затворниците

Пелов е престъпник с изключително богат опит с многобройни артистични умения, твърдят негови познати. През цялото време на съдебния процес срещу него и съучастника му Лазар Марков в Пловдив той категорично отказва да дава показания. Единствените му думи пред съда са: Невинен съм, не бях аз, не съм замесен в убийството на Караиванов.

Многобройните трудности със събирането на доказателства по делото са свързани с това, че единственият свидетел на хладнокръвното убийство не е в България. Съпругата на убития Ганчо Марияна Караиванова малко след като погребва мъжа си, взема самолета и с двете им деца заминава за Америка. За нея фаталните изстрели във входа на жилищния им блок в “Тракия” обръщат на 180 градуса живота є.

“Целият ни живот с Ганчо беше пълен с шеги, дори предложението му за брак дойде сякаш на майтап, разказва Марияна. Един ден той ми каза: Омръзна ми да те изпращам, дай по-добре да се оженим. През август 1997 г. щяхме да празнуваме 15-годишнината си от сватбата, ако не го бяха убили. Ганчо разбираше от коли, беше уличен чейнчаджия, работи в Югославия като строителен работник, пробвахме се в търговията, имахме магазин на “Капитан Райчо”, барче в Белодробна болница. Много пъти сме започвали отначало, но ни е крепяло това, че сме заедно. Благодарна съм му, че ми осигури време и пари да отгледам сина и дъщеря ни.

Чистачката Христина от затвора се превърна в народен герой, бягството взриви Фейсбук (СНИМКИ)

На 16 май 1997 г. излязохме заедно от апартамента в блока, в който живеехме. Синът ни тръгна малко преди нас за училище и дори баща му ни предложи да го закараме с колата. Разбрахме се, че ще се опита да хване автобуса, а ако го изпусне, ще го вземем с автомобила. В асансьора се целувахме и се шегувахме. Ганчо ми каза: Няма ли да ми купиш едни вестници, а аз му отговорих: От мен да мине, ще ти купя.

Когато спряхме на първия етаж, отвън чакаха двама младежи. Помислих си: Какви хубави момчета, къде ли отиват толкова рано. В този момент те се хвърлиха върху Ганчо и започнаха да го удрят. Исках да изляза от асансьора и да му помогна, развиках се, но те ме натикаха обратно вътре. Тогава чух изстрелите. Започнах да звъня по мобилния си телефон, но в суматохата набрах най-напред пожарната, после 166. Оттам ми казаха да се обадя на полицията в “Тракия”. Бърза помощ пристигна много късно. Един лекар ми каза: Госпожо, както е прострелян в главата, мозъкът му е на компот. И досега си мисля, че ако бяха по-експедитивни, може би щяха да спасят Ганчо.

Месеци по-късно треперех от ужас, когато минавах по площадката, която беше цялата почервеняла от кръвта на Ганчо. Целият блок се страхуваше, защото никой не знаеше кой и защо уби Ганчо. Треперех, докато пресека улицата, докато прибера децата вкъщи. Във всеки мъж виждах убиеца на Ганчо.

Обадих се в следствието да ми осигурят охрана, но оттам ми отказаха.

Отговорих им: Съжалявам, че съм се родила в България, защото в Америка подобно нещо не може да ми се случи.

От Щатите Марияна продължаваше да следи процеса срещу убийците на съпруга си, които са заловени случайно след дълго време. Владимир Пелов е арестуван през лятото на 1998 г. в София, след като е обявен за национално издирване. Заловен е с патрон в цевта в столичния квартал “Младост”.

Лазар Марков е арестуван, а в дома му е открито оръжието, с което е застрелян Ганчо. Има данни, че пистолетът “Макаров” е закупен от военен, снабдявал с оръжие и боеприпаси коматевските убийци.

По късно, по време на защитната си реч пред съда адвокатът на Пелов Стоян Стоянов пледира за невинност. Той заяви: Искате ли да ви осъдят невинен в България, елате в Пловдив.

Месеци по-късно съкилийник на Пелов от Пловдивския затвор разказа как Владимир се е хвалил с убийството на сарафина и е разказвал пикантни подробности от подготовката на престъплението.

След като Владимир Пелов отново бе арестуван, сега предстоят множество съдебнопроцесуални действия. Остава открит въпросът: Щеше ли да се стигне до следващи престъпления на Пелов, ако един съдия не го беше  пуснал на свобода близо 7 години преди да изтърпи присъдата си за убийство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!