Периметърът на Дунав мост, където трябваше да пристигнат българските граждани, задържани през април тази година в съседна Румъния за телефонни измами, бе предварително отцепен с полицейска лента. Петимата мъже бяха изведени един по един от микробуса с охрана от трима служители на реда, за да бъдат обработени документите им. Това стана във вътрешно помещение на Гранична полиция, а не на обичайните кабинки за влизане в страната.

Както БЛИЦ съобщи, днес румънските власти предадоха на българските органи на реда на ГКПП „Дунав мост“ петима български граждани. 

Първият от задържаните, който очевидно не знаеше, че ще има журналисти, се появи с открито лице. След като се върна в микробуса на Съдебна охрана, предупреди останалите четирима, които излязоха на свой ред от превозното средство с качулки на главите и се криеха сред полицаите.

Обработката на всеки един от петимата отне между 4 и 5 минути, след което конвоят, съпровождан от пилотна кола на Гранична полиция, напусна територията на ГКПП Дунав мост, пише rusemedia.com.

Както е известно, една от най-големите организирани престъпни групи, занимавала се с телефонни измами, бе неутрализирана в хода на предприети действия на територията на София, Велико Търново и Румъния.

В нея участваха служители на ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Велико Търново. Реализацията бе осъществена с помощта на румънските партньорски служби и на Евроджъст, съдействали за бързината на разследването.

В рамките на действията бяха задържани 5 лица от България – „мулета“, в Румъния – още 6 човека от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма „въртачи“, които постоянно набирали различни телефонни номера на територията на България.

Разследването стартира през 2017 г. и започна от Велико Търново. След като мащабите излязоха от територията на ОДМВР, случаят бе поет от ГДНП, на по-късен етап се включиха и Специализираната прокуратура и румънските служители.
Според събраните до момента данни измамите, извършени от задържаната група, са за над 2 милиона лева.
 

Очаква се след броени минути от прокуратурата да дадат брифинг във връзка с предадените на българските власти телефонни измамници от Румъния. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ