Протести и вълна от гняв в социалните мрежи след жестокото убийство на млада палестинка от собствените ѝ братя.
 
Стотици арабски жени протестираха през последните дни на Западния бряг на река Йордан срещу убийството на младата палестинка Исраа Грайеб.
 
Мъже от семейството й на два пъти упражнили над нея тежко физическо насилие. На 22 август младата жена починала от раните си, съобщава „БГ Войс“.
 
Демонстрантите заклеймиха бруталното насилие и обстоятелствата, довели до смъртта на жената – превратните разбирания за понятието “семейна чест” и агресивно налагания патриархален стил на живот, крепящ се на човеконенавистни традиции.
 


Фатална за Исраа Грайеб се оказва една нейна снимка, която тя публикува в Инстаграм. Редом с нея на снимката се вижда приятелят й, с когото смятала скоро да се сгоди.
 
Публикуването на снимката, преди да е обявен годежът, явно така силно е разгневило семейство Грайеб, че то възлага на двамата й братя да я накажат с бой.
 
Опитвайки се да се отърве от ударите на брат си, Исраа пада от втория етаж на бащиния си дом, в резултат на което получава наранявания по гръбначния стълб.
 
В болницата Исраа направила снимки на раните си и ги публикувала в социалните медии. „Силна съм и искам да живея. Ако нямах силна воля, вече нямаше да съм измежду живите“, написала тя. А после добавила: „Нека Аллах съди онези, които ме потискаха и раниха.”
 


С тези съобщения в социалните мрежи младата жена явно разгневява семейството си за втори път, защото брат й заедно с други двама роднини пристигат в болницата и й нанасят нов брутален побой.
 
В крайна сметка младата жена издъхва от раните си на 22 август.
 
Според съобщения в печата семейството на Исраа Грайеб обявило, че не носи отговорност за смъртта й. Тя била починала от сърдечен удар. Палестинската полиция засега не се е произнесла по случая.
 
Палестинската режисьорка на документални филми Имтиаз ал Маграби е убедена, че всяка палестинска жена може да стане жертва на подобно престъпление, казва тя пред Дойче Веле.
 
Ал Маграби, която в момента снима филм за “убийствата на честта”, бе отличена за работата си през март 2019 г. от Арабския женски медиен център.
 
В редица арабски страни междувременно се разраства битката срещу т.нар. убийства на честта. През 2011 г. парламентът в Ливан отмени един член от Наказателния кодекс (Параграф 562), който позволяваше т.нар. семейни престъпления да получават по-меки наказания.
 


През 2017 г. този пример бе последван от Тунис и Йордания. От юридическа гледна точка убийствата на честта в Йордания се третират като всяко друго убийство, но на съдиите е дадена възможността да намаляват присъдата с помощта на смекчаващи вината обстоятелства – факт, който правозащитните организации на жените в Йордания остро критикуват.
 
Палестинската автономия също разполага с модерни закони в тази област, но те рядко се прилагат изцяло, казва Имтиаз ал Маграби: „Палестинското общество е пронизано от стародавни обичаи и религиозни традиции. Те се зачитат много по-стриктно от законите.
 
Тъкмо престъпления, свързани с накърнена чест, нерядко получават доста меки наказания“.
 
Убийства на честта навярно ще има и занапред, твърди социологът Ияд Баргути. Защото понятието „мъжка чест” не включва в себе си изискването за „достойнство, морал и приличие”.
 
Тези неща се изискват единствено от жените. Съответно голяма е готовността да се наказват жени и момичета, които не изпълняват мъжките очаквания, обяснява социологът.
 
Към всичко това се добавя и фактът, че в много арабски общества цари атмосфера на страх и безнадеждност.
 
„Тези чувства се изливат в насилие, което често е насочено към жени”, казва Ияд Баргути. Трудните условия за живот са проблем и за мъжете, и за жените. Според Баргути обаче жените страдат двойно по-силно от тази ситуация.