17-годишният Борис Пакетов и 21-годишният му бран Асен, който имал жена и две деца, можели да станат жертва на социалното напрежение, създадено от министъра на отбраната Красимир Каракачавов. Това заяви в съдебната зала в Пловдив адвокатът на двамата циганина, обвинени в нанасяне на средна телесна повреда на командоса Валентин Димов-Красимир Баков.

Според защитата добре било, че вчера военният министър посетил пострадалия в болницата, но думите му след това всели напрежение. Адвокатът изрази съпричастност към жената и близките на военния и му пожела бързо оздравяване. Той каза, че когато е станал побоят, Димов не е бил с униформа и отличителни знаци. Защитата смята, че като военнослужещ, 33-годишният мъж трябвало да владее нервите си и да има самодисциплина, но заяви, че командосът пръв бил тръгнал към циганите и това провокирало боя, понеже те се уплашили. Прокуратурата беше категорична, че ромите трябва да останат в ареста. Дори когато бащата на циганите притичал от близката махала и се опитал да разтърве синовете си и жертвата, те продължили зверски да ритат рейнджъра в главата. Младият мъж бил преведен в безпомощно състояние. Има опасност ромите да се укрият или да извършат друго престъпление, смята прокуратурата. За това престъпление за Асен се предвиждат според закона от 2 до 10 години затвор, за малолетния му брат също ще има решетки. 
Съдия Иван Минчев говори дълго и назидателно на неграмотните роми, които дори не знаеха егенетата си. Той каза, че ударите не са били инцидентни, а се касае за зверски побой. Когато двамата циганина са били на платното, командосът е щял да ги лъсне, само бързата му реакция е предотвратила катастрофа. Тогава слязъл и им направил забележка. В този момент единият ром успял да издърпа якето от Димов, хвърлил го на главата му и започнали да го бият първо с ръце. После, когато паднал на земята, го ритали с все сила, скачали върху главата му. Мъжът е с мозъчно сътресение и множество хематоми в главата. Съдът остави ромите в ареста. Единственото, което те казаха е, че били направили беля, съжалявали за човека и искали да си идат у дома. 

Както БЛИЦ съобщи, на 6 януари посред бял ден двамата роми се щъкали по главния път на пловдивското село Войводиново. Минаващият от там с колата рейнджър им направил забележка и казал, че е опасно да стоят на асфалта, че пречат на движението. Последвал зверски побой над нищо неочакващия млад мъж. Днес той беше опериран успешно, от деня на инцидента протестите във Войводиново не секват.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ