На Евелин Банев - Брендо е повдигнато в края на миналата седмица окончателно обвинение за организиране на престъпна група и пране на пари, съобщиха днес от Софийска градска прокуратура. Обвинението в скоро време ще му бъде предявено и делото ще влезе в съда. Това става две години откакто тече досъдебното производство. Според градският прокурор Николай Кокинов Брендо е прал пари на Маргините.
Прокуратурата е защитила част от свидетелите срещу Златомир Иванов, по-известен като  Златко Баретата. До този момент пред съдия са разпитани всички свидетели срещу обвиняемия Иванов,  заяви градският прокурор Николай Кокинов.
Днес стана ясно, че до този момент Мария Мургина, бивш ръководител на НАП, все още не е разпитана  като тактиката на наблюдаващия прокурор Маргарита Немска била шефката на НАП да бъде привикана последна на разпит.
На въпрос дали има достатъчно доказателства срещу бизнесмена Христо Ковачки, Николай Кокинов каза, че на това трябва да отговори наблюдаващият прокурор.
На въпрос има ли нова информация по делото Галеви, Кокинов отвърна, че се очакват три експертизи и разпит на свидетели. Той отказа да дава повече "подробности от кухнята".
Заместник-градският прокурор Роман Василев отрече в прокуратурата да има каквато и да е проверка срещу медийния магнат Ирена Кръстева и срещу бившия шеф на Митниците Асен Асенов.
По отношение на операцията "Лиани" прокурорите от СГП заявиха, че в момента ГДБОП разследва случая и това ще продължи до средата на април.
По повод сигнала на лидера на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев за злоупотреба при контрабанда на чесън, за която той даде обширно интервю пред столичен вестник, прокурорите заявиха, че те работят по този случай още преди лидерът на РЗС да внесе сигнала. Производството е образувано след подаден сигнал от Агенция "Митници".
Заместник-градският прокурор Роман Василев  не е внасял обвинителни актове през изминалата година, защото той е административен ръководител,  защити го неговият шеф Николай Кокинов по повод на журналистически интерес, проявен преди време, дали ще се прави проверка на Роман Василев защо не е внесъл нито един обвинителен акт.
Милан Николов, БЛИЦ