Установена е организирана престъпна група, която е действала от 2018 години, до неутрализирането ѝ в петък. В резултат на тези действия се стигна до откриване на корупция на най-високи нива за наркоразпространението и наркотрафика. Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

"Обвиняемите лица са осъществявали сътрудничеството с чуждестранните служби. В резултат на тази престъпна дейност са били провалени много разследвания чрез предоставяне на информация на разследваните лица", заяви тя.

"Участниците в групата са 4 лица, като 3 от тях са служители на МВР. Двама заемат висши длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители в МВР, които са отговаряли за разследванията на наркотрафик. Третият участник също е от системата на МВР - разузнавач. Четвъртият не е служител. Неговата роля е била посредник", заяви още Милева.

По думите ѝ дейността на ОПГ е била в няколко направления - получаване на подкупи, за осигуряване на чадър. Второто направление е било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти в наркопазара. Третото е предоставянето на предварителна информация.

"Групата беше разкрита със съдействие на лице, което е било изнудвано и години наред е давало подкупи в размер от 5 до 10 000 лв. Същият е получавал информация кога и къде да се укрие, за да не бъде задържан.

Двамата висшите служители са демонстрирали несъгласие помежду си. 

Членовете на ОПГ поради това, че познават работата на службите са успявали да се укрият от работата на МВР. Използвали са преки телефони и интернет комуникация. Избирали са място, където не е можело да бъдат проследени. 

Началникът е задържан, след като е поискал подкуп от свидетеля от сумата от 10 000 лева, като лично е определил мястото, където да бъде проведена срещата. И свидетелят и той е са били без телефони, за да не бъдат проследени.

В петък в гъста местност в "Захарна фабрика" е бил задържан началникът", поясни още говорителят на главния прокурор.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!