Лидерът на Атака Волен Сидеров е арестуван. Той ще бъде отведен в ареста на 3-то РПУ. Това научи БЛИЦ.

Националистът е задържан за 24 часа.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес Сидеров лично се яви в СДВР, а с него е и адвокатът му. До това се стигна, след като лидерът на Атака бе обявен за общодържавно издирване.

Обвинението срещу него бе във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение.

На 13.04.2020 г. той противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР – престъпление по чл. 270, ал. 1 НК.

На обвиняемия В.С. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 50 000 лева, вносима в 14-дневен срок, считано от днес.

Отделно от горното, на 14.04.2020 г. Софийската районна прокуратура се самосезира и образува второ досъдебно производство за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай.

В телевизионно предаване, излъчено на 13.04.2020 г., В.С. отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“.

Описаното деяние представлява престъпление по чл. 269, ал. 1 НК. Разследването и по този случай продължава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!