Трансгранична организирана престъпна група, съпричастна към трафик на жени, бе разкрита в италианския град Удине. В хода на разследването било установено, че членовете на престъпната група набирали своите жертви от различни региони в България – София, Видин, Монтана, Търговище, Шумен, Плевен и Пазарджик, съобщиха от МВР.
Служителите на дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност” в тясно сътрудничество с Окръжна прокуратура София, Национална следствена служба, ДАНС и Оперативният отдел на карабинерите в гр. Удине са работили по случая от няколко години. Разследването е протичало паралелно и е било свързано с разкриването и пресичането на дейността на трансгранична организирана престъпна група, извършвала трафик на жени с цел сексуална експлоатация или привеждане в принудително подчинение и въвличането им в кражби.
Ползвана е добре разклонена мрежа от съучастници, които предварително подбирали и проучвали битието на жертвите си – хора от по-бедни семейства със сериозни икономически проблеми. Следвала и офертата с обещанието за сключване на брак с богати италианци и по-хубав живот. След това криминалната организация се ангажирала с осигуряването на средствата за издаването на паспортите на жертвите, както и с организирането на пътуването до Италия. Основно те ползвали леки автомобили и микробуси. При пристигането си в Италия жертвите били предавани на някои от членовете на криминалната структура, които постоянно пребивавали на територията на Италия. От своя страна те ги препродавали на други групи, били принуждавани да проституират и да извършват джебчийски кражби и кражби от домове.
Така в хода на проведената операция и по искане на специализираната прокуратура “Антимафия” – Триест в България по различно време били заловени 10 лица, членове на организираната престъпна група, още един е задържан на територията на Италия.
Успешно проведената операция е продължение на приключилата в края на 2006 г. операция “Елвис-България”, за която българските служители на тогавашната дирекция “Сигурност” в Плевен и всички служители в МВР, които бяха ангажирани със случая, получиха специална благодарност от. италиански прокурор от дирекция “Антимафия”. Операция “Елвис България” се проведе в рамките на 3 години. При акцията беше разбита престъпна организация, занимавала се с трафик на деца, дрога, фалшива валута, неистински документи за самоличност и принуждаване към проституция. По време на операцията са издадени 41 заповеди за задържане на въвлечени в мрежата лица, както и такива за изземване на дрога, фалшиви банкноти и фалшиви документи за самоличност. /БЛИЦ