Прокуратурата утре ще поиска постоянен арест за двамата висши антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков. Според обвинението срещу заплащане, те са покровителствали престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици. Постоянен арест ще се иска и за тяхна подчинена, която е била свръзката им с наркобандите, уточнява БНТ.

В групата има и четвърти разследван. Той не е служител на МВР, представял се като сътрудник на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и е притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация.

31 януари 2020 год., зеленчуковата борса в "Слатина". Задържан е над половин тон кокаин, импрегниран в над 6 600 кашона с цитруси, внесени от Колумбия. Действията на полицията изненадват трафикантите. Те не са очаквали тази засечка. Дрогата пристига с официална пратка и така пътят й е лесно проследим. Разследващите бързо попадат на няколко ключови следи по пътя на кокаина от пристанището в Солун до борсата в София.

Задържани са трима, между които и бивш шеф на столичната митница. Ден по-късно между две групи, за които има данни че се занимават с трафик, възниква напрежение и взаимни обвинения за предателство. Разследващите започват да ги наблюдават внимателно и засичат посредник, който влиза във връзка със служителка на антимафитотите, за да търси съдействие.

"Става въпрос за добра оперативна работа на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР", уточни главният прокурор Иван Гешев.

От "Вътрешна сигурност" моментално поставят полицайката под наблюдение, само за дни успяват да навържат във веригата още двама - началникът на сектора за борба с наркотрафика и разпространението Кирил Ванков и прекият му шеф - началникът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков.

Източници на БНТ твърдят, че по указания на двамата - антимафиотката, която била свръзка с наркобандите, определяла таксата, която трябва да им се плати, за да "нулира" проблема, както се казва на жаргон.

"Работата е продължила няколко месеца. Това, което е факт, ако мога да опиша най-общо дейността им, защото в тази група, да я наречем по този начин, участват и лица, които не са служители на МВР. Включително един, който се е представял за сътрудник на ДЕА, разбира се не е такъв", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Мнимият сътрудник на ДЕА бил необходим, за да им придаде повече тежест пред наркобандите, които се занимават с трафик през страната ни към Нидерландия. В случая, обаче, той влязъл в нова роля - да гарантира, че разследването няма да излезе от България и освен вече задържаните за други няма да има последствия.

"За съжаление, това е информация, която разбира се не мога да оповестя изцяло, така да се каже са преминали на по-високо ниво на играта. В някаква степен са били на крачка да компроментират доверието в българските служби от някои наши партньорски служби", поясни Гешев.

Разследващите били поставени пред нова задача - да филтрират комуникацията на Ванков и Панков със службите на други държави от Евросъюза. Така двамата антимафиоти не успяват да попречат и стартира международната операция „TORTA AHOGADA" на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия. Иззет е над 1 тон кокаин и са задържани 18 души.

Според наши източници в началото на май разследващите засичат нов сигнал, че групата на антимафиотите ще осигури, без проблем, близо 400 килограма кокаин да отпътуват към Западна Европа. От "Вътрешна сигурност" наблюдават, че в отдел "Наркотици" в ГДБОП само имитират работа.

"Това са изключително опитни служители, дългогодишни на МВР, така че те знаят как работят службите, как работи прокуратурата", поясни Гешев.

Началниците Цветан Панков и Кирил Ванков, обаче са изненадани от това, че случаен патрул спира първата пратка от 40 килограма кокаин в автомобил в Студентския град, а ден по-късно колегите им столичната полиция намират и останалото количество в апартамент в кампуса. Двамата антимафиоти поемат ангажимент да ударят конкурентна група, но искат допълнителна сума.

Получаването й било уговорено за 25 юни вечерта и Панков лично отишъл да вземе парите и да гарантира, че този път пробив няма да има. В този момент е задържан. Малко по-късно белезници са щракнали и за останалите в групата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!