Столичните полицаи разкриха престъпна група за въоръжени грабежи и кражби на строителна техника. Петима са задържани под стража, съобщиха от МВР.
На 30 септември на тел.166 е получен сигнал за нападнат пазач на голям строителен обект на бул.”Европа”. Трима маскирани го привели в безпомощно състояние и отнели микробус “Фолксваген”, в който натоварили строителни машини и уреди. Задигнали и газовия пистолет на охранителя. По-късно ограбения товарен автомобил бил намерен изоставен в село Долни Богров. През септември в столицата били регистрирани и други подобни престъпления, извършени по сходен начин. Криминалистите проверявали и анализирали внимателно събраната информация по всеки един от тях. Така успели да установят четирима криминално проявени, от които само един неосъждан: Т.А.-Тошко Дългия /24/, Д.Д.-Духа /26/, Б.Н.-Боби Японеца /25/ и В.И.-Венци Цигането /28/. В хода на разследването по досъдебното производство са събрани данни, че лицата са извършители на въоръжени грабежи и кражби на строителна техника, машини и консумативи от складови бази, офиси на фирми и строителни обекти в столицата и други населени места в Софийска област. Разкрит е и техният съучастник Л.Р.-Люсака /40/ от Перник, известен на органите на реда, който укривал “стоката” и от своя страна я пласирал в цялата страна. Със съдействието на ОДМВР-Перник на територията на областта са установени бази, гаражи и складове, в които той е съхранявал при трети лица инкриминираните вещи. При претърсванията са иззети голям брой дребногабаритни строителни машини и уреди, част от които са със заличени серийни номера, марки и модели.
На 30 ноември в Перник е задържан Л.Р., а на следващия ден в София са арестувани и останалите четирима. След доклад на материалите по досъдебното производство пред наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура, на четиримата софиянци е повдигнато обвинение за грабеж по чл.199 и чл.198 от НК, а на перничанина – за вещно укривателство по чл.215 от НК. На 4 декември състав на Софийския градски съд е наложил на петимата постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”. Криминалистите от СДВР продължават работата по доказване съпричастността на лицата към други извършени престъпления. /БЛИЦ