Асен Василев, разследван за участие в престъпна група, организирала трафика на български, принуждавани да проституират в района на Бордо, Франция, който миналата седмица бе задържан с Европейска заповед за арест /ЕЗА/, днес пожела пред Варненския окръжен съд доброволно да бъде предаден на компетентните френски власти.
През есента на 2007 година в Бордо била разкрита мрежа от български проститутки, набирани предимно от района на Бургас. Проверката на изпратените чрез Western Union парични преводи и наблюденията върху престъпната мрежа установили наличието на две успоредно действащи мрежи, експлоатирали близо 10 проститутки. Асен вече е разпитван от френската полиция, която го разследва за връзки с едната от престъпните групи заедно с брат му Ангел.
След първоначалния арест на Асен във Варна с ЕЗА през миналата седмица, ВОС поиска и получи уверение от прокурор при Районния съд в Бордо, че българинът ще бъде третиран във Франция като обвиняем, ще има гарантиран съдебен процес и ако получи осъдителна присъда, ще може да изтърпи наказанието си в България.
Ако през следващите 3 дни Асен Василев не промени съгласието си за доброволно предаване, той ще бъде екстрадиран във Франция до 10 дни. /БЛИЦ