Оставката на директора на Националната агенция по приходите Мария Мургина е за прикриване, а не решаване на проблема с източването на ДДС, смята бившият шеф на митниците Емил Димитров, известен като Ревизоро.
Някой има интерес тя да бъде отстранена, но това няма да промени нещата, коментира той по бТВ тази сутрин. По думите му още от три години има доклади за източване на ДДС с участието на данъчни служители в Държавна агенция “Национална сигурност” и до Европейската комисия. Според него основният  въпрос е защо чак сега е отстранена Мургина.

Източването на ДДС става по три основни начина. Първият е търговия с влияние. При този случай се изпращат определени хора, които да извършват проверките на фирми със задачата да не открият нищо. Това е политически чадър, обясни Ревизоро.
Вторият начин е чрез фирми фантоми, които са регистрирани на хора от малцинствата, на социално слаби, на инвалиди. В този случай действат група лица. Най- опасен е третият вариант, защото там са включени институции. Те участват при оформянето на фалшиви документи за фиктивен износ на стоки, уточни той.
Емил Василев, експерт от правния отдел на Ред, Законност и Справедливост” изчисли, че средно един българин работи 46 дни в годината за ДДС. Олигарсите обаче гледат на хората като на крепостни селяни, които трябва да им работят, а те си бъркат в държавния бюджет, взимат си пари и си купуват скъпи коли, коментира той. /БЛИЦ