Над 10 случая на откраднати предприятия от руснаци има регистрирани в Синдиката на одиторите и икономистите към КНСБ, обявиха на пресконференция засегнати.

Председателят на синдиката на одиторите и икономистите Ивайло Узунов разказа, че измамите ставали чрез изрязване на личните данни от съдебната преписка, преди тя да отиде в търговския регистър. По този начин човекът Х може да се окаже, че в последствие не е собсвеник на фирмата, която притежава. Кражбите ставали много фино като личните данни – имена и ЕГН на собственика на дадена фирма се режели с бръснарско ножче. После преписката с „новия собственик” се регистрира в съда и всичко става законно. Според Узунов правораздавателите нямат идея, че нещата стават по този начин и си мислят, че всичко е законно. 
По думите му преди време руснаците грабили български фирми по по-груб начин – руски бизнесмен с два джипа влиза направо със съдия при наш правораздател и  така на място го кара със заплахи да подпише ново решение с ново име на собственик. 
По думите на Узунов преди три-четири дни е имало случай на уволнение на служители точно поради такъв случай на заличаване на един собственик и вписване на друг. Случаите обаче били за премахване на ипотеки от определени имоти.  
Такъв бил и случаят с бизнесмена от Бургас, който е заместник-председател на „Движение за социален хуманизъм” Ивайло Зартов. Той е бил заличен от управлението на собствената си фирма - „Инглиш Вилидж” ООД. По думите на Зартов, той миноритарен съдружник и управител до преди две три седмици на „Инглиш Вилидж”, от която той и съпругата му притежават 10%. Основните собственици на около 80% от капитала са руснаци – „Бизнес секюрити Консълтанс Лимитид, зад която стоят полковникът от КГБ и депутат от руската Дума Генадий Гудков и жена му Мария Гудкова.
Зартов е управлявал фирмата си до 19 януари 2009 г., но руснаците правят сами общо събрание във Варна и отстрняват българския си съдружник. Обвиняват Зартов в присвояването на над 2,5 млн. евро. Целта е да не му бъдат платени 6 млн. евро, които се получават от оценка на земите, притежавани от фирмата.
Закупени са земи на стойност 3,1 нмлн. евро, които сега струват над 60 млн. евро при оценка 20 евро на кв.м.
Руската компания няма клас за инвеститор у нас,  въпреки дейността си.
В жълт бургаски вестник е имало и статия, че Зартов е отвлечен в Русия, за което е заведено дело. Той каза, че до този момент с руснаците се е работило само с устни договорки и на доверие. Сега няма как да докаже, че е бил управител на фирмата си.
От синдиката обаче, се заканват да дадат тези случаи на прокуратурата. 
Десислава Вангелова, БЛИЦ