Две възрастни жени от Хасково и Димитровград попаднаха под обстрела от думи на шайка изпечени телефонни мошеници. Те са измислили нов начин за ограбване на наивници, защото старият вече се оказа опасен.
Измамниците не звънят за ударено с кола дете, за блъснати жена или възрастен човек, откакто техни авери бяха осъдени и изпратени зад решетките за такива измами. Те подхождат по друг, по-интелигентен начин. Първо си набелязват жертвата, изучават за около седмица нейните навици, с кого общува, има ли възможност да й измъкнат повече средства и едва тогава нанасят удара. Звънят по телефона и съобщават за похитители, които искат откуп за “отвлечения” роднина, а след това договарят сумата и мястото на предаването на парите. Измамниците дори успяват да налучкат гласа на “отвлечения”, който почти изпаднал в ужас моли роднините за помощ.
Те имитират гласа на “отвлечения” роднина по изключително подходящ начин, твърдят полицаи, и наистина успяват да заблудят особено по-възрастните хора.
По тази схема днес са били измамени една 72-годишна жена от Хасково, която се е вързала на лъжите на измамниците и им е предала 2000 лева, за да освободят внучката й студентка в София, без да й причиняват нищо лошо. И още една 59-годишна пенсионерка от Димитровград са завлекли с 800 лева, като я излъгали, че са отвлекли внука й.
Това е третият случай на подобна измама за последните две седмици, гласят полицейските сводки. И предупреждават – ако ви се случи подобно нещо първо звъннете в полицията, не се поддавайте на изнудването на измамниците. Или пък позвънете на “отвлечения” роднина, за да не бъдете ужилени с пачка пари от мошеници.
Тодорка Николова, БЛИЦ