Разкритите измами със земи, дело на шефката на Районния съд в Белоградчик Ирена Иванова и съпруга й Емил Иванов, надхвърлиха 40. Далаверата с хиляди декари пустеещи ниви във Видинско през 2005-2007 г. се оказа за повече от 1 млн. лева. Цифрите не са окончателни и вероятно ще набъбнат още до края на разследването. Семейният тандем най-често е продавал с фалшиви документи ниви, които не са били потърсени от наследници на някогашните им собственици. Купувачите, които честно са броили пари за тях, сега си скубят косите, съобщава в. "Стандарт".
Далавера за повече от един милион лева. Такава е стойността на разкритите до момента над 40 незаконни сделки с чужди земи на шефката на районния съд в Белоградчик Ирена Иванова и съпруга й Емил Иванов.
Името на Иванова се появи в криминалната хроника преди около година. Висшият съдебен съвет с "трясък" я отстрани от работа, а прокуратурата обвини нея и съпруга й за документни престъпления в особено големи размери. Наложи им и по 10 000 лв. парична гаранция. За участие в аферата бе привлечен и съдията по вписванията Велин Станков, който регистрирал фалшивите сделки. Скоро след това той бе дисциплинарно уволнен, а съдът му потвърди гаранцията от 5000 лв.

Измамната схема с пустеещи земи се оказва проста, но ефективна. Но и търпи промени в зависимост от обстоятелствата.
Първоначално Иванови започнали да "набират" собственици на малки ниви, които навремето пропуснали да си ги върнат при земеразделянето и пуснали искове в съда сега. Ирена подписвала решенията за връщане на въпросните терени, съпругът й пък услужливо поемал ангажимента пред собствениците да ги продаде на добра цена. Вместо поисканите от хората, да речем 10 дка, в решението за връщане били вписвани 70 дка. Емил Иванов продавал целия парцел, като разликата от цената за 60 дка прибирал в джоба си, установяват по-късно разследващите.
След време семейният тандем включил в печелившата схема и пустеещи терени, които не са били потърсени от наследниците на някогашните им собственици. Те пускали от тяхно име молби за връщане на земите, съдът одобрявал, а Иванов продавал нивите с фалшиво пълномощно изцяло за своя сметка. "Никога не съм искал да ми бъде връщана земя, нито съм продавал. А и тоя подпис на пълномощното не е мой". Този е най-честият отговор на хората, от чието име са били извършвани сделките.
В първите месеци на далаверата фантомните собственици били обезщетявани за земите си с компенсаторни бонове. Тях Иванов продавал изгодно - по това време цената на компенсаторките била по-висока от номиналната им стойност. Когато пазарът на книжата тръгнал надолу, районната съдийка започнала да връща на неподозиращите собственици земя в реални граници. Те пък били продавани от съпруга с фалшиви пълномощни.
Повечето от криминалните терени са в землищата на общините Димово и Ружинци. Установени са сделки с терени край селата Гара Орешец, Медовница, Орешец, Върбовчец. Ниви в близост до Белоградчик няма.
Купувачи на земите са няколко фирми. Според местните - всичките сериозни. Огромни табели с техните наименования са окачени пред офисите им в централната част на Белоградчик, за да привличат клиенти. Бизнесът им върви, тъй като пустеещи земи във Видинско - дал Бог, признават техни служители. Повечето фирми са посредници в процеса на окрупняване на земята. Изкупуват парцели по 10-15 дка, за да продадат на печалба готови масиви.
Представители на купувачите не искат да коментират разкритите измами със земи в региона. Всички те обаче трескаво са се интересували в общината и в полицията каква ще е съдбата на въпросните терени и на парите им. Те очакват сделките да бъдат признати за нищожни и развалени. Също се чувстват измамени и се чудят как да търсят правата си.
Досега нито общината, нито държавата е потърсила права над въпросните "ничии" терени, казаха пред "Стандарт" участници в разследването. Не е ясно каква ще е съдбата им, ако не бъдат потърсени от истинските им собственици.
Има съмнения, че в аферата с пустеещи ниви във Видинско са били замесени и хора от местните поземлени комисии. Тази версия подхранва фактът, че за свободните парцели са били издавани скици, които съвпадат с реалните поземлени граници на терените. Информация за тях е имало единствено в регистрите на комисията, признават служители в общината.
Има данни, че голяма част от парите от далаверата със земи са инвестирани в новостроящия се хотел на фамилия Иванови в Белоградчик, твърдят участници в разследването. В момента градежът продължава, съобщава още в. "Стандарт". /БЛИЦ