Протест срещу присъдата на Варненския окръжен съд, произнесена днес по делото за събарянето на хотел „Вероника“ в курорта Слънчев ден, ще внесе Окръжната прокуратура във Варна. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

С обвинителен акт на съд бяха предадени седем отговорни лица за смъртта на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, участвали в събарянето на хотела. 

След продължило 2 години разследване Окръжната прокуратура във Варна обвини седем души в независимо съпричиняване смъртта на 4 работници  лице поради немарливо изпълнение на строително-ремонтни работи - престъпление по член 123, ал. 3, предл. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Независимото съпричиняване е усложнен причинно-следствен процес, при който нарушението на всеки един от подсъдимите е предпоставка за нарушението на следващия в строителната верига.

Днес Варненският окръжен съд произнесе само една ефективна присъда – за Георги Г. като фактически подизпълнител на „Бултранспорт груп“ ЕООД, като го осъди на 3 години лишаване от свобода ефективно при общ затворнически режим. Пламен Н. от фирма „Бултранспорт груп“ ЕООД, който е бил координатор по здравословни и безопасни условията на труд и отговорник на обект „Вероника“, получи условна присъда за срок от 3 години с 5-годишен изпитателен срок. 

Строителният надзорник Валентин П. от фирма „Инекс консулт“ ООД, консултант и изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд по договор, сключен между „Инекс консулт“ ООД като изпълнител и „Международен панаир Пловдив“ АД като възложител, беше оправдан. Оправдани от съда бяха и Мехнур М., технически ръководител на обекта от страна на строителя „Планекс“ ООД, експертката по строителен надзор Виолета Д. в „Инекс консулт“, инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т, и Йовко Р., който набирал работници за събарянето на хотела. 

Тежката трудова злополука, отнела живота на четиримата работници след рухването на сградата, се случи на 8 април 2015 г. Като причина за смъртта им съдебномедицинската експертиза посочи тежки и несъвместими с живота травми, като смъртта е била неизбежна и е настъпила мигновено. 

Протестът на Окръжната прокуратура във Варна ще бъде внесен чрез Варненския окръжен съд в Апелативния съд. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!