Шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев направи разкрития за банда, която е откраднала имоти за близо 2 млн. лв. Мафиотите взимали жилища по три схеми, заменяли ги и за шкафове. Ето какво още разказа той в интервю пред в. "Телеграф".
- Г-н Хаджиев, как тръгна да се разплита случаят с имотната мафия, която е обвинена за това, че е откраднала 23 жилища от пенсионери, психично болни и самотници?
- Получен е оперативен сигнал в началото на м.г. и колегите са започнали работа по документиране на престъпната схема. В хода на разследването и в резултат на оперативно-издирвателни мероприятия са установени тези имоти. Извадени са абсолютно всички нотариални дела. Знаете, че нотариусите държат в канторите си документите за всеки един имот, защото трябва да стане ясно въз основа на какви документи те са били прехвърляни. Вече в процеса на работа, след като установяват всичките участници в престъпната схема, колегите започват същинската работа, докладват в прокуратурата. Стига се до момента, в който имаме данни за неправомерно прехвърляне на 23 имота, като за 9 извън тази бройка в резултат на нашите действия са предотвратени вредоносни последици – неправомерно прехвърляне.

Засекли сте три схеми, по които имотните измамници са крали жилищата на хората. Какви са те?
- Първият начин е чрез използване на фалшиви саморъчни завещания. В тях собственикът изразява воля след смъртта му имотът да се наследи от конкретно лице. След настъпване на смъртта се отива при нотариус, той отваря запечатания плик, прави протокол, обявява завещанието за открито и започва процедура по снабдяване с документи. Не може на база само на завещание да придобиеш имота. После се прави протокол за данъчна оценка, трябва да се вземе скица и нотариусът на тази база обявява лицето Х за собственик. След това следват няколко прехвърлителни сделки и в крайна сметка се появява добросъвестен купувач, който няма как да изследва цялата история назад на имота. Целта е да се изчисти историята на имота. Аз съм работил години наред по тази линия и съм съветвал и гражданите, и колеги дори, преди да купуват имот, да се запознаят с историята му.

- Откъде имотните измамници са получавали информация за самотно живеещи хора и такива без наследници?
- В конкретните случаи говорим за лица, които да речем са участвали в тези схеми, и други, които са имали информация от съседи от блока, познати, които са се знаели с измамниците.

- Коя е втората схема на бандата на Джеймса и бившия нотариус?
- Тя е по т.нар. обстоятелствена проверка. В чл. 79 от Закона за собствеността е записано, че когато в продължение на 10 г. владееш и стопанисваш един имот, плащаш му данъците, режийните, полагаш грижи, и не се е появил някой, който да оспори твоето право, имаш право да заведеш трима свидетели. Те казват - „Лицето Х владее този имот 10 г., тя е там непрекъснато, полага грижи, виждаме я”, и на база на тези свидетелски показания нотариусът те признава за собственик. Разбира се, апартаментът не трябва да е нито държавна, нито общинска собственост.

- Може ли да дадете пример за третата схема на измамниците?
- Тя е свързана с въвеждане в заблуждение под различни предлози на недееспособни лица и възрастни хора, които подписват пълномощни. Например с обещание, че някой ще се грижи за тях, че ще им бъдат изплатени след изповядване на сделката различни суми. Имаме случай на жертва, чийто имот струва 80 000-90 000 лв., те дали на ръка 9000 лв. Човекът подписал пълномощно с обещанието, че след финализиране на сделката ще вземе остатъка, но не видял и лев.

-Един от случаите с жертвите на бандата - невменяем дядо, който е приписал 3-стаен апартамент на ул. „Раковски“ и къща, отново в центъра на София, на стойност 300 000 лв. Човекът дори не е разбрал какво е сторил. Има ли други такива случаи?
- Вижте, има и случаи, при които хората си прехвърлят имотите срещу кухненско обзавеждане, телевизор. Това не е ли скандално?

- Не виждат ли нотариусите, че се заменят имоти за 300 000 лв. срещу кухненски шкаф например, не му ли светва на някой лампата?
- От правна гледна точка проблем няма и ще ви кажа защо. Проблемът на нотариуса се свежда до това да му се представят документите, вижда дали отговарят на законовите изисквания. Нотариусът е длъжен да иска данъчна оценка на имота, за да може да се събере таксата за прехвърлянето, която е 2,5%. Аз с вас мога да се договоря да си прехвърля имота и за 2 лв., но за данъчната оценка е важна цената на жилището. Договарянето и цената - нотариуса не го интересуват.

- Казахте, че няма задържани нотариуси, а с колко действащи е работила групата и те не са ли знаели какви сделки изповядват?
- С трима са работили. Те не са задържани, защото има субективен момент, касаещ точния момент на изповядване на сделката. Нотариусът, за да е виновен, трябва да е знаел, че човекът е въведен в заблуждение в момента на изповядването. Ако не е знаел - не носи вина. Ние няма как да вменим вина. Човекът отива в кантората, питат го - ти запознат ли си с пълномощното, което си подписал, изчитат му го и той като потвърди с „да“, нотариуса не го интересува нищо друго.

- Стана ясно, че на членове на бандата са прехвърляни откраднати имоти. На името на кой е ставало?
- Има случай за имот в кв. „Западен парк“, придобит чрез обстоятелствена проверка. Тук прави впечатление, че правото на собственост върху имота е придобито от снахата на единия от членовете на ОПГ-то. Тя го препродава на трето лице, а след него вече идва добросъвестният купувач, който не подозира нищо.

- Предотвратили сте 9 имотни измами. Може ли да разкажете за някоя от тях?
- Имахме случай на 85-годишна жена с психични проблеми, която притежава два апартамента в кв. „Люлин“ и къща на ул. „Хан Аспарух“. Тя беше упълномощила конкретно лице от кв. „Люлин” да се разпорежда с тях. Ние обаче се намесихме и не се стигна до прехвърляне. Уведомихме нейните наследници, а те оттеглиха пълномощното.

- Каква е била ролята в бандата на бившия нотариус Боби Янков, който е с отнети права още отпреди 9 г.?
- В част от случаите бившият нотариус, през създадени търговски дружества, придобива собствеността на определени имоти, за да не са на физическо лице. След което се прехвърлят. Другата схема, която е още по-интересна, касае запори. Тъй като част от сделките се финансират от него и трябва да бъдат обезпечени имотите, той е правил запори като кредитор.

- Това означава, че членовете на ОПГ-то са си нямали доверие.
- Вероятно това означава. Вдругиден например, ако тръгнат да се разпореждат без негово знание, може да си предяви претенциите. Това са хора, които са много мнителни.

- Как са се намерили и събрали Джеймса и бившият нотариус?
- Няма нужда да се намират, те се познават от години. Аз поне ги знам в работата ми от 15 г.

- Защо не са в затвора, толкова ли са били неуловими?
- Надявам се да влязат там, ако се докаже вината им в съда. Пак ви казвам, става въпрос за много мнителни хора, работят през други лица, не можеш да стигнеш директно до тях. Мисля, че свършихме огромен обем от работа. Знаете, че първоначално бяха арестувани 10 човека, от тях 4-5 са придобили собственост по обстоятелствена проверка, а в хода на разследването вече са станали свидетели и дават показания пред съдия.

- За колко време имотната мафия е откраднала тези 23 имота и на каква стойност са те?
- От 2012 г. до момента са неправомерно придобити имотите. Що се касае за стойността им, не мога да ви кажа с точност, защото е обект на експертизи, но вероятно са за около 2 млн. лв.

- Какво ще стане с тези 23 имота сега? Хората ще могат ли да си ги върнат?
- На никой не може да бъде откраднат имот, ако доброволно не изрази воля да бъде прехвърлен. Дори да е прехвърлен с фалшиви документи, когато при сделката има порок, тя е нищожна. Това означава, че наследниците на пострадалите трябва да заведат дела и тези сделки ще паднат в съда. На практика горят добросъвестните купувачи. Те на свой ред трябва да заведат дело срещу измамника и той да им върне парите.

- Кое вас лично ви възмути най-много в целия случай за имотната мафия?
- Тук въобще не можем да говорим за морал и ценностна система. Да се опиташ да откраднеш имот на възрастен човек или на психично болен само за да си задоволиш интересите, е възмутително.

Източник: Виктория Пенкова, в. "Телеграф"