Шестима старозагорци са задържани при акцията на старозагорските антимафиоти и колегите им от дирекция “Противодействие на тежката и организираната престъпност”, съобщиха от регионалната дирекция на МВР в Стара Загора. С това е неутрализирана организирана престъпна група, неправомерни усвоила данъчен кредит в особено големи размери.
На 11.02.2009 г. на територията на Стара Загора и София е проведена специализирана полицейска операция на сектор "Борба с организираната престъпност" при ОД на МВР - Стара Загора, със съдействието на Дирекция “Противодействие на организираната и тежка престъпност", под ръководството на Окръжна прокуратура – Стара Загора.
При операцията е неутрализирана организирана престъпна група, регистрирала извършвали фиктивни сделки на територията на страната, фиктивни вътрешнообщностни сделки с фирми, регистрирани в Румъния и Гърция и неправомерно усвояване на данъчен кредит по ЗДДС. Предполага се, че усвоеният данъчен кредит е в особено големи размери.
При извършените претърсвания в жилища и офиси на участниците в престъпната група, са иззети голямо количество счетоводни документи, печати на фирми, фалшиви печати на държавни и финансови институции, компютърни конфигурации, касови апарати и др.
За 72 часа са задържани Р.В. (32); Б.Е. (27); К.И. (30); И.П. (33); М.Д. (41) и 43-годишната М.С. – всички от Стара Загора, на които е повдигнато обвинение по чл.321, ал.1 и чл. 321, ал. 2 от НК. Организатор на престъпната група е Р.В., който е задържан в гр. София, където също са извършени претърсвания на свързани с дейността на групата офиси и фирми. Той има внесен обвинителен акт и за предишно данъчно престъпление. /БЛИЦ