Шофьор, който е санкциониран от пътни ченгета подал сигна за корупция на униформените, след като те го глобили "за да се почерпят". Екшънът се разиграл в Русе вчера, съобщават от полицията.
На 12 февруари т.г. в 10.55ч. на тел. 166 в ОД МВР – Русе е получен сигнал от шофьор, че при движението си по пътя от Русе към Бяла е бил спрян за проверка от полицейски наряд, при която служителите са констатирали нарушение. Не са съставили акт за установено административно нарушение, в замяна на това поискали “да бъдат почерпени”. Водачът им е дал 20 лв. По думите му, по-късно решил да сигнализира полицейските органи за случилото се и заявил, че съжалява за действията си, които предизвикват корупционна практика. Споделил, че това се случва за втори път в практиката му на водач и счита, че с това е изпълнил гражданския си дълг.
След получаването на обаждането на тел. 166, сигналът е докладван на директора на ОД МВР - Русе, който от своя страна е уведомил окръжния прокурор и директора на окръжната следствена служба. Взето е решение, че са налице предпоставки за извършване на неотложни следствени действия спрямо полицейските служители. Незабавно е била сформирана дежурна оперативно-следствена група с участието на следователи от Окръжната следствена служба в Русе, експерт-криминалисти на базовата научно-техническа лаборатория на ОД МВР – Русе и служители на дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР.
Проведен е разпит на шофьора, подал сигнала. Извършени са лични обиски на двама полицейски служители, претърсване на служебен автомобил и разпити на свидетели. В резултат на проведените процесуални действия са иззети веществени доказателства. Извършва се дисциплинарна проверка./ БЛИЦ