Бизнесменът от Мездра Димитър Йотов, по-известен като Митко Бозата, очаквал иск за високо обезщетение и изтеглил парите от банковите си сметки, съобщава агенция BulNews.

По-късно се отказал от собствеността на къщата, в която станало неволното убийство.

Въпреки че разполагал с цяла колекция пушки, 39-годишният Димитър Йотов от Мездра е стрелял само по дивеч и не е убил човек. Неволното убийство извършва 8-годишният му син, а жертвата е негов връстник, приятел и съученик.

Безотговорността на бащата не е само в това, че не е съхранявал законните си оръжия по надлежния ред, както се изразяват разследвалите случая. Митко Бозата е земеделец и страстен ловец, той обучавал невръстния си син да борави с пушките му. Водел момчето със себе си на излетите на местната ловна дружина и го учил да стреля, както потвърждават ловци, станали свидетели на обучението.

„Притежаваните от обвиняемия оръжия и боеприпаси се намирали на различни места в мазето на къщата, извън наличната метална каса за съхранение. Мазето не било оборудвано със секретно заключващо устройство и входна метална врата. До него имали неограничен достъп всички членове на семейството“, казват разследващи.

В деня на трагедията Димитър Йотов планирал да ходи на лов, но заради студеното и дъждовно време се отказал. Тръгнал с една от колите си към стопанисваните от него ниви в няколко села край Мездра. Оставил обаче приготвената по-рано пушка “Бенели” извън калъфа до входната врата на стълбите, водещи към мазето на къщата му. Оставил и 5 патрона в джоба на якето си на закачалката.

Докато Митко Бозата обикаля нивите си, синът му Кристиян е в дома си заедно с майка си Михаела. Тя е от Словения и се грижи за 3-годишната си дъщеря, докато синът излиза на двора.  

Станало е 16 часа и дъждът е спрял. При Кристиян отишъл да си играят живеещият недалеч Томи, с когото учат заедно във II клас на началното училище. 8-годишният Томи е внук на дългогодишния районен прокурор на Оряхово, известен ромски лидер и бивш депутат Тома Томов.

Двете деца са на първия етаж на къщата, когато, сигурно, за да се изфука с наученото от баща си, Криси грабва пушката му, зарежда я с един от намерените в якето патрони и натиска спусъка. Веднага след изстрела от близко разстояние Томи пада, облян в кръв.

Свидетели на случилото се чули силен гръм, след което видели как едното момче влачи за краката другото, оставя го навън, а междувременно почиства пътеката от кръв - пише в обвинението срещу Димитър Йотов. Полусъблеченият Томи бил открит на тротоар в локва от кръв и дъжд, за което били информирани родителите му.

Безжизненото тяло на момчето било открито от прибираща се от пазар жена. Тя разпознава внука на Томов и първа отива до тях да съобщи за зловещата находка.

Първи изтичва бащата на момчето Борислав Томов, който вика линейка и се обажда в полицията.
Афектираният баща се качва в линейката с Томи и в спешната помощ настоява медиците да помогнат на детето му да оживее на всяка цена. Научава обаче трагичната вест, че синът му няма никакви жизнени функции и е починал поне половин час преди да бъде открит на улицата.

Позовавайки се вероятно на първите показания на Криси и майка му, първоначално от полицията съобщиха, че 8-годишният Томи е загинал след игра с пиратки.

Поддържаната няколко дни версия вбеси дядото на загиналото момче Тома Томов, който нарече разследващите полицаи пълни некадърници. 
Лекарите от спешната помощ в Мездра и патолозите също бяха категорични, че дълбоката рана на шията на мъртвото дете не може да бъде причинена от пиратка, а само от изстрел с огнестрелно оръжие.

Той е прекъснал жизненоважни кръвоносни съдове и отнесъл част от шията на момчето.
Окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков съобщи още на другия ден след инцидента, че според воденото под надзора на Софийската апелативна прокуратура разследване версията загиналото момче да е било убито по невнимание с огнестрелно оръжие е най-вероятната.

Първоначално Димитър Йотов бе задържан в ареста, а разследващите казаха само, че бащата на момчето стрелец им оказал пълно съдействие. Какво е било то, ще се разбере в подробности на делото срещу него.

Но дни след смъртта на внука на Тома Томов е установено, че Йотов предприема действия за имуществото си в очакване на неизменния иск за обезщетение от близките на застреляното дете.

Митко Бозата само за два дни изтегля всичките си вложени в няколко банки пари. Двуетажната му къща на ул. “Сливница” всъщност е получил от майка си и сестра си като собственички. Те даряват дома на Димитър Йотов срещу доглеждане.

Вероятно по негово внушение само седмица след смъртта на Томи Томов майката и сестрата на Бозата внасят искане в районния съд да се развали договорът за дарението и те отново да станат собственички на недвижимия имот.