"Съболезнования на близките на загиналото момче. Искам да уточня, че всичко, което ще кажа е на основа на установените факти и обстоятелства до момента" - това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по повод стрелбата в София, при която полицай уби 18-годишен обирджия.

Вътрешният министър Калин Стоянов

"Категорично заставаме зад взетото решение на полицая да използва огнестрелно оръжие по отношение на лице, за което на първо място има данни, че е извършил грабеж. На второ място – има данни, че това лице е част от група, които са заплашвали жертвите си с огнестрелно оръжие.

Трето – полицаят е използвал оръжия, след като многократно е предупреждавал лицето да спре. А след това е произвел предупредителни изтрили", поясни силовият министър в сутрешния блок на bTV.

"Данните за грабежа са подадени малко след 2 часа. Около 5 часа се получава сигнал от охранител на бизнес център. Именно там полицаите ги намират, но лицата се качват в автобуса.

Полицаите сигнализират на шофьора и той спира автобуса и отваря вратите, но две от трите лица започват да бягат.

Полицаят е стрелял с лично оръжие. За това евентуално той ще понесе административна отговорност. Той е носил и двете оръжия – лично и служебно, но е използвал личното. За това може да понесе отговорност.

Изяснява се дали служебното му оръжие е изпаднало при преследването.

Няма значение, че полицаят носи и служебно, и лично оръжие. Ако иска може и три оръжия да носи. Може личното му е да по-модерно от „Макаров“-ия, които полицаите носят", призна Калин Стоянов.

Той поясни, че по първоначална информация в личното оръжие на полицая не е имало стоп патрони.

"Това е тежък инцидент, но според нас полицаят правомерно е използвал оръжие в създалата се ситуация.

По първоначална информация полицаят е произвел два предупредителни изстрела, а един от куршумите е попаднал в тялото на извършителя. Няма полицаи, който иска да убие човека, който гони - той иска да го спре", категоричен бе вътрешният министър Калин Стоянов.

Той призна, че въпросният униформен е много добре подготвен, добър полицай, който многократно е награждаван.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук