Двама от бандата, отвлякла Вене Сотиров, преди време са се занимавали с въоръжени грабежи по Околовръстното шосе в София. Те най-вероятно са тартори на групата, извършила няколко от най-големите "удари" през последната година. Такава е следата, по която работят разследващите, каза за "Стандарт" отлично информиран източник.
Информацията е била получена още докато бизнесменът Киро Киров беше в плен на престъпниците. Полицията е разчитала на тази следа, за да задържи бандитите още преди седмица, но те успели да се изплъзнат. В медиите изтече контролирана информация, че в бандата има "къртица", недоволна от разпределението на 620 хиляди евро, платени за свободата на Киров.

Малко след това последва ново отвличане. Полицаи предполагат, че похищението на Сотиров е демонстрация на сила пред МВР заради изявления, че престъпниците скоро ще бъдат заловени. Най-вероятно бандитите са наясно, че не могат да измъкнат стотици хиляди евро от близките на Сотиров, защото бизнесът му не може да се сравнява с този на Киро Киров. Разследващи обаче смятат, че похитителите имали информация, че Сотиров е продал имот или изтеглил кредит. Затова сега проверяват дали през последния месец той е получил пари, които да са примамили престъпниците.

Мъжът беше похитен на 16 април около 19,.00 ч пред дома си в ж.к. "Сухата река". Отвличането е направено демонстративно пред много свидетели, а жертвата е избрана, защото е без охрана, наблизо няма камери и не е очаквала атака, смятат специалисти. Акцията по отвличането не е подготвяна дълго и е избран най-лесният начин - бандити в полицейски униформи и със "служебен" "Опел Астра".

По същия начин преди години униформени с "полицейски" коли извършваха въоръжени грабежи на Околовръстното шосе. Тогава стана ясно, че полицията има информация за бандата, но по непонятни причини не арестува заподозрените. След смени в ръководството на отдели, разследващи този вид престъпления, грабежите рязко намаляха.

Близките на Вене Сотиров са поискали ДАНС да разследва похищението и не са се обръщали към полицията, разбра "Стандарт". Единственият им контакт със служители на МВР е бил веднага след отвличането, когато униформени полицаи и криминалисти са пристигнали на мястото. Най-вероятно обаче антимафиоти също ще работят за освобождаването на заложника и задържането на бандата.

ДАНС също ще работи активно, защото заради няколко престъпника държавата стана за смях, смятат полицаи. Ако обаче бандата не бъде разкрита бързо, Сотиров може да откара много дълго в плен, твърдят разследващи. Докато на крак са всички служби, похитителите няма да се обадят за откуп, защото е много рисковано. В същото време тече вътрешна проверка в МВР, засягаща служебните астри както в София, така и в провинцията. Има съмнения, че сред преките извършители на отвличането има хора от страната. Почти сигурно е обаче, че Сотиров е скрит в или около София. /БЛИЦ