Руски депутат вкара в затвора български бизнесмен и политик, а той пък му отмъсти с донос до президента Владимир Путин. Ивайло Зартов излежа присъдата си, а Генадий Гудков се прости с политиката. Това е резултатът от войната между двамата заради изчезването на 3 500 000 евро, пише "Труд".

 Всичко започва с добри намерения да се построи ваканционно селище от 100 луксозни къщи недалеч от Бургас. Инвеститорът е зам.-председателят на една от най-големите партии в Русия Генадий Гудков. Съдружник с 20% в общата фирма “Инглиш Вилидж” и изпълнител на проекта е зам.-председателят на българското “Движение за социален хуманизъм” Ивайло Зартов.


През 2004 г. “Инглиш Вилидж” купува 160 хектара общинска земя до бургаското село Димчево. Строителството започва година по-късно, но Гудков има нужда от човек, който да се грижи за всичко на място.

Зартов е препоръчан на руския политик от познати. Решаваща роля за доверието към него има не само фактът, че се занимава с политика, а и това, че живее с рускинята Мария Качарава и се грижи за петте ѝ деца. По-късно това ще изиграе лоша шега на депутата, но в началото той е убеден, че парите му са в добри ръце.

Цената на проекта е 60 млн. евро. За няколко години обаче от предвидени 100 къщи има само 9 и то на груб стоеж. Преведените от Гудков 3,5 млн. евро липсват. Руският депутат започва да усеща, че има нещо гнило през 2008 г. Той няколко пъти идва в България, опитва се да говори със Зартов.

В началото се получава. През последните месеци обаче българинът спира да си вдига телефона и отказва контакти. Тогава Гудков се обръща към прокуратурата. По-късно руският политик ще каже, че е очаквал съдружникът му да си “щипне” от парите, но не и да задигне милиони.

Междувременно Зартов също не спи. Двамата с Гудков имат общ познат - почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев. Зартов подозира именно него, че е казал на руснаците какво става във фирмата. И решава да отмъсти.

След като Гудков все по-настойчиво иска отчет за парите, една от дъщерите на жената, с която Зартов живее, внезапно свиква пресконференция и се оплаква, че Фотев блудствал с нея преди близо две години. Назначена е проверка, резултатът от която е отказ от образуване на досъдебно производство.

Зартов е свален от поста управител на “Инглиш вилидж”. Започва разследване, стига се до съд. Първата присъда за Зартов е 12 г. лишаване от свобода за присвояване на чужди средства в особено големи размери и безстопанственост. Той обжалва и през 2013 г. ВКС намалява присъдата на 9 г.

Дни преди да влезе в затвора обаче, на 25 март, Зартов реже кутрето на лявата си ръка с кухненски нож, а кървавото видео, на което бе заснета цялата операция, изпрати до медиите. Шокиращата касапница е протест срещу съдебната система, обясни тогава бизнесменът.

За подсилване на ефекта стиска в зъбите си кожен колан, за да не вика. Ясно е обаче, че преди да започне, му е поставена местна упойка.

Мъжът не би могъл да издържи без нея толкова дълго да дълбае с ножа. Това става повод в затвора да напише книжата “Нож”, която се продава и досега.

Зартов влиза зад решетките на 2 април 2013 г. и е освободен на 16 октомври 2017 г. - 4 години и половина, които се броят за 7 заради доброто му поведение.

Месец по-късно КПОКОНПИ конфискува от него имущество на стойност 1 729 881 лв. - множество недвижими имоти в община Бургас, автомобил, суми по банкови сметки и дружествени дялове. Той обаче мечтае за мъст и тя не закъснява.

Генадий Гудков се прощава с депутатското си място заради анонимно писмо, за което се предполага, че е писано от нашенеца. В него се разказва подробно за бизнеса на руския политик в България.

Докато Зартов търка наровете, жената, с която живее - Мария Качарава заминава за Москва, като оставя петте си деца в България. Тя се надява да уреди свободата за мъжа си, обръщайки се към руски политици и към ЮНЕСКО.

Предполага се, че именно тогава тя е предала писанията до Путин срещу Гудков в Следствения комитет на Русия. Известно време в Москва няма отзвук, но за писмото се сещат, когато руският депутат минава на страната на опозицията. След разследване, той е изгонен от руския парламент, независимо че фирмите, с които действа в България, са на името на жена му.

Ивайло Зартов среща бъдещата си жена и голяма любов, докато чака присъдата си под домашен арест. Неочаквано получава във фейсбук съобщение от бившата си съученичка, в която е бил влюбен - Катя Донкова, която сега работи като застраховател.

Тя го вижда случайно в социалната мрежа, пише му и не очаква, че само за няколко дни, той ще ѝ отговори с десетки писма. Жената е в развод и се поддава на порива - отива в село Димчево, където ученическото ѝ гадже чака какво ще реши съдът.

Двамата се женят, докато Зартов е в затворническото общежитие в Казичане. В публични изказвания бившият затворник благодари на съдбата си, която го е срещнала с ученическата му любов. И не споменава бившата си приятелка - рускинята Мария, която е заминала за родината си.