"Това не са първите атаки срещу данъчни. Имаше един период, в който имаше пребиване на данъчни. В началото на правителството на Симеон Сакскобургготски". Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от bTV.
Шинка Манова пък беше в началото на правителството на Станишев. Тогава средата беше много различна. Тогава имахме месеци с по 3-4 публични убийства”, добави той.

Все още няма задържани за стрелбата срещу 43-годишния служител на Националната агенция за приходите Иво Стаменов. Кой е извършителят и поръчителят на стрелбата все още е загадка за МВР. Вчера Иво Стаменов беше показно прострелян в джипа си, докато шофира към работното си място. 

Проверяват се хора, с които той е имал служебни контакти. Кариерата му започва в столичната полиция, където, според негови бивши колеги, разследвал кражби на коли, а след това и икономически престъпления. Начело е на отдел "Фисков контрол" в приходната агенция от 3 години.

Стрелецът умело е използвал тясна улица с много паркирани наоколо коли, но без много камери. Успял е да простреля Иво Стаменов с един куршум, най-вероятно с карабина. От МВР все още търсят видеозаписи от района.

Водещата версия на разследващите остава работата на Стаменов, свързана със случаи на контрабанда на гориво. Борбата за живота на 43-годишния мъж продължава.

През 2005 г. в София беше убита шефката на "Последващ контрол" в Агенция "Митници" Шинка Манова. Тя беше атакувана на път за работа. Загина и шофьорът й. Задържани и наказани няма. Стрелбата срещу него не е първото покушение срещу висш държавен служител през последните години.

Преди две години, през 2015 г., 5 куршума сложиха край на живота на Татяна Стоянова – началник на кабинета на кмета на Пазарджик. Тя беше застреляна пред дома си. Като мотив за покушението се сочат финансови интереси. Убиецът и поръчителите остават неразкрити.

Само за последните 5 години е имало над 10 показни убийства, чиито извършители също остават неизвестни.