Над 100 опита за незаконно преминаване на границата на ГКПП- Капитан Андреево от гурбетчии са разкрити от началото на май до днес, казаха за БЛИЦ от полицията в Свиленград.
Става въпрос за гастербайтери, които се опитват да прекарат незаконно в Западна Европа свои познати, близки и роднини. Освен това има и местни хора, които от години се занимават с нелегален трафик на хора през границата. Известни са няколко драстични случая на изобретателността на трафикантите. Хващани са хора в багажници, завити в килими, преди няколко дни митничарите откриха няколкомесечно бебе, скрито в голяма тенджера. Намирани са юноши, натъпкани в бидони за кисело зеле, в тайници на микробуси и тирове. Дори е имало случай да карат жив човек в истински ковчег.
Нарушителите на границата се настаняват във временния пункт за чужденци, откъдето отиват на съд в Свиленград. Наказанието за трафик на хора е от една до 3 години затвор и конфискация на превозното средство.

Трафикантите на хора вземат от 1500 до 2000 евро на човек, за да го преведат през границата, коментираха запознати с проблема пред кореспондента на Агенция БЛИЦ в Хасково. /БЛИЦ