Трима българи се оказват замесени в измами с кредитни карти в германския град Мюнстер. Това съобщи местната прокуратура, заела се с разследването на опит за убийство. Подробностите от Дойче веле.
Миналият петък 44-годишен жител на Мюнстер намира тежко ранен в дома му 76-годишния си баща, пенсиониран лекар. Възрастният човек, иранец по произход, бил спешно откаран в болница, където бил настанен в интензивното отделение.
"Заплаха за живота му няма, но състоянието на човека е критично", обяснява главният прокурор Волфганг Швеер. И макар по тази причини и до момента да не е разпитан, подозренията на компетентните органи са, че е станал жертва на опит за убийство и грабеж.
Първи следи
Сформираната 9-членна комисия за разследване на случая междувременно разполага с първите резултати, от които става ясно, че с няколко банкови карти на жертвата са били изтеглени големи суми от банкомати в Мюнстер и Бремен. "Първото теглене е било извършено в нощта срещу петък в селището Хилтруп, следващите - в Мюнстер и Бремен, като общата сума възлиза на около 10 хиляди евро."
На базата на предприетите от полицията разследвания и мерки са били задържани двама мъже, които се канели да теглят пари от автомат с банковите карти на жертвата. Единият бил 49-годишен иранец от Мюнстер, другият - 24-годишен българин, уж живеещ в Бремен. Иранецът е женен, но живее разделен от жена си и работи като подизпълнител в строителството. Българинът е безработен, захващал се е само случайно с някаква работа. У двамата били намерени няколко банкови карти на жертвата и няколкостотин евро, които очевидно били изтеглени току-що.
Основните извършители били двама българи
По време на първите разпити двамата задържани признали, че са замесени във взломната кражба у 76-годишния бивш лекар, но отказали да имат какъвто и да било пръст в причинените му наранявания. Основните извършители били други двама българи, които двамата задържани познавали само бегло и с техните прякори.
"Изясняването на истинността на показанията и издирването на останалите заподозрени са акцент в работата на следствието", изтъква главният прокурор Волфганг Швеер, който допълва, че предстои да се съберат още данни за престъплението, както и за задържаните лица. Засега двамата остават в ареста по обвиненията в тежък обир. /БЛИЦ