Пари и бижута и ценни книжа за близо 50 млн. лв са отмъкнали бандитите при обира на обществен трезор в София в четвъртък вечерта.
Това е рекордно ужилване за последните 5 години, което бие всички престъпни удари с отвличания, дрога, оръжие и проституция, коментира за frognews.bg магистрат, следящ престъпната динамика в страната. Трезорът е частна собственост на едно лице от София. Облечените като полицаи грабители са разполагали с подробна информация за организацията на работа в блиндираното помещение. Преди да атакуват, около 19,50 ч. апашите са прекъснали записващите камери на партерния етаж на сградата на софийската ул. „Княз Борис Първи”, а после са неутрализирали и невъоръжените гардове.
Един от собствениците на трезора Валери Димитров е съдружник с известния бизнесмен Васил Божков, както и с хора от нашумялата в близкото минало охранителна фирма "777", показа проверка във фирмените регистри. Няколко камери на трезора и пред полицейската сграда трябва да са заснели нападателите, но според първоначална информация образите не били ясни, пише "24 часа". Екшънът започнал минути преди затварянето на общественото хранилище, когато двама мъже с полицейски униформи позвънили на входа. Щом гардовете, които не били въоръжени, отворили вратата, бандитите насочили пистолети срещу тях, повалили ги на земята и ги закопчали с белезници. В помещението нахлули още няколко мъже с маски на главите и започнали да отварят методично касетките с щанга. Щом насъбрали достатъчно плячка за около час и половина, бандитите взели GSM-ите на охранителите и се измъкнали. Грабителите са отваряли сейфове избирателно на долните редове. Касети на най-високите три реда оцелели непокътнати, казаха раследващи. Собствениците на кутии, на които е имало лепенка за неплатена такса, също са се отървали без загуби. “Вътре е погром - по пода се въргалят книжа, банкноти - левове, евро и долари, златни пръстени и диаманти. Казаха ми хора, които са били повикани като свидетели на първия оглед. В средата на подземието се разхождат следователи с големи куфари”, говореше развълнувано клиент на трезора. Той и още 10-15 мъже и жени на всякаква възраст седяха притеснени около полицейските ленти, пушеха нервно и чакаха да се вдигне блокадата, за да проверят дали ценностите им са били обрани. “Държа златарски магазини. От 5 години всяка вечер оставям стоката си в този трезор. Наемът тук е от 100 до 200 лв. на година в зависимост от големината на касетата. Взимат с по 50 лв. по-малко от банките, но за мен е важно работното време. Банките приемат до 17 ч, а тук - до 20 ч. Освен това този трезор затваря само един ден в годината - на 1 януари”, обясни друг мъж. “Разбитите касети са по-малко от половината, но нямаме право да съобщим номерата им преди края на полицейските огледи", каза Валери Димитров, собственик на фирма “Валинвест”, която държи трезора. Думите му бяха потвърдени от СДВР - от около 170 касети са били ограбени 50. Името на Валери Димитров е известно от началото на 90-те години, когато той бе шеф на охранителната фирма “Клуб 777”. Повече от 10 години той вече не работи в този бранш. “Това са лични касети и няма застраховател, който да сключи договор със собствениците им. Ние вече разговаряхме с някои от клиентите, ще разговаряме с всички и вярвам, че ще постигнем някакво споразумение”, добави Димитров. /БЛИЦ