Скандални пропуски са направени в разследването на убийството на банкера Емил Кюлев, който бе застрелян на 26 октомври 2005 г. в София.
Това се твърди в две грами на американския посланик у нас Джон Байърли, разпространени от "Уикилийкс" и публикувани от сайта "Биволъ".

Документите са от ноември и декември същата година. Според дипломата МВР е провалило първоначалната фаза на разследването поради некадърност или с цел.

"Широко разпространени в интернет снимки показват как голяма група полицаи тъпчат по мястото на престъплението без никаква очевидна и ясна цел", пише US-посланикът. Според секретния документ 6 седмици след убийството на Кюлев МВР все още не е иззело ключови улики като компютъра му, телефонни разпечатки и банкови сметки. Родните служби не са се възползвали и от американското предложение за помощ в разследването, въпреки че лично вътрешният министър Румен Петков е поискал съдействие.

Според една от версиите, изказана в грамата, разследването се е водило през пръсти от страх, че разкрития за миналото на банкера могат да притеснят високопоставени политици от всички големи партии, включително и президента Георги Първанов. "Кюлев е бивш икономически съветник на Първанов и има упорити слухове, че е финансирал кампанията му през 2001 г. Подробно проучване на банковите му сметки може да извади наяве и други щедрости на банкера, например към НДСВ", пише Байърли.

"Премиерът има воля да преследва престъпността и корупцията, но няма средства. Вътрешният министър има средствата, но няма визия" - коментирал пред посланика известен анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. Към това Байърли прибавя въпроса за мотивите на Румен Петков, за чиито действия срещу организираната престъпност той се съмнява, че са менте.