Консултантът по чуждите инвестиции Милан Ковачевич смята, че е възможно избухналите във Варна бомби пред обекти на веригата “Пикадили”, собственост на сръбския Делта холдинг, да са един вид демонстрация срещу сръбските капитали в България, тоест някой може би преднамерено е искал да привлече вниманието върху това чия собственост е “Пикадили” и евентуално да влоши имиджа на Сърбия, който не е добър по света.
Това пише сръбският вестник “Глас явности”. “А може би и не е това. Възможно е това да е някаква генерална демонстрация срещу чуждите капитали или нещо трето. В настоящия момент е трудно да се направи някакъв достоверен анализ. По света се случват такива неща и е ясно, че все още не е открита адекватна стратегия за защита от такива нападения”, оцени Ковачевич. 

Както БЛИЦ съобщи, две бомби избухнаха вчера рано сутринта пред магазини от веригата хипермаркети "Пикадили" в кварталите "Младост" и "Владиславово" във Варна. Те прогърмяха последователно в 4,16 и 4,24 часа и изпочупиха витрините на входа на единия магазин и при изхода на другия. Заради ранния час нямаше пострадали.

Предстои да се уточнят видът и големината на взривното вещество в самоделните бомби. Според спецовете бандитите са използвали малък тротилов еквивалент, което говори по-скоро за сплашване или предупреждение. В подкрепа на тезата е и факта, че са избрани само неработещите през нощта магазини от веригата.

Бърза намеса на правителството, което да осигури всички условия за безопасна и сигурна дейност на сръбските компании, така както това е гарантирано на българските компании в Сърбия,  поискаха от "Пикадили" в специално изявление. 

Министърът на търговията на Сърбия Слободан Милосавлевич заяви, че веднага ще се обади по телефона на българския министър на търговията и ще му изпрати писмо, за да защити интересите на сръбските компании, които работят в България. “За съжаление тези компании са малко. Делта е най-голямата и това изобщо не е приятна новина. Ще настояваме час по-скоро да бъдат разкрити виновниците за това неприятно събитие. Ще защитим нашите компании, които работят в региона”, каза Милосавлевич.

Веригата от хипермаркети е създадена от варненския бизнесмен Георги Папуров. През септември миналата година той продаде 85% от активите си на сръбския бизнесмен Мирослав Мишкович. Останалите 15% се държат от варненската фирма "Боляри" ЕАД.

Мишкович беше поставен през 2007 г. от списание "Форбс" на 891-во място в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 1 млрд. долара. Сърбинът е представител за родината си на "Нестле", "Нивеа", Панасоник", "Найк", "Техникс" и още много световни фирми. Собственик е на десетки бутици по най-оживената търговска улица в Белград. Произвежда велосипеди и хранителни стоки. Твърди се, че е бил близък със застреляния премиер Зоран Джинджич, както и с бившия министър-председател Воислав Кощуница. През април 2001 г. Мишкович е отвлечен и холдингът незабавно платил 7 млн. германски марки за свободата му. За отвличането е набеден Земунският клан.
Шефът на "Боляри" Георги Папуров пък се пробва на последните местни избори чрез партията на бизнесмените "Глас", спечели място в общинския съвет на морската столица, но впоследствие се отказа от него. /БЛИЦ