Варненският окръжен съд потвърди ареста на Мартин Стоименов /27 г./, разследван, заедно с Илчо Адамов за отвличането и за жестокото убийство на Венцислав Евтимов и Добринка Пекова през пролетта на миналата година.
Двамата охранители от фирма "Трансинс рециклираща компания" бяха задържани в края на м.май тази година, след близо година издирване, в това число и с Европейска заповед за арест /ЕЗА/.
По това дознание още през 2007-ма бяха задържани управителят на компанията Николай Николов и Ганислав Начев - член на УС на фирмата. Те са обвинени за подбудителство към убийството на Евтимов и Пекова. Телата им бяха открити последователно през няколко дни в коритото на р.Камчия, близо до с.Круша. Начев и до днес е в ареста, а на 25 март тази година Варненският апелативен съд измени мярката за процесуална принуда на Николай Николов и му определи "домашен арест", за да се подложи на неотложна операция.
Днес съдът прие доказателства за нови процесуално-следствени действия, извършени по това дознание, което продължава вече година и половина. Изготвена е допълнителна двойна Съдебно-медицинска експертиза за вида на нараняванията по телата на пострадалите, както и протокол за разпит на защитен по делото свидетел. Съдът потвърди ареста на Стоименов и се обоснова с това, че нито за момент след първоначалното задържане не е бил разколебан по отношение на обоснования извод, че Мартин е съпричастен към тежкото престъпление, за което се разследва. Продължава да е реална и опасността той да се укрие. Основание за този извод съдът черпи не само от факта, че мъжът дълго време е бил издирван, в това число и с ЕЗА, но и от обстоятелството, че става дума за изключително тежко, умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание над 15 години лишаване от свобода. Днес пред съда не бяха представени нови доказателства, които да го мотивират да измени процесуалната мярка за принуда.
След като остави без уважение молбата на Стоименов за изменение на мярката за неотклонение в по-лека, ВОС му даде възможност да обжалва днешното определение пред Варненския апелативен съд на 4 ноември от 11,00 часа. /БЛИЦ