На основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от компетентните унгарски власти, днес Варненският окръжен съд задържа под стража Вальо Ас. Ив. 39-годишният варненец е издирван от Интерпол Будапеща заради влязла в сила на 2 юни 2006 година присъда на Градския съд в Бекеш за измами, извършени през 2005 година на различни места в република Унгария.
2 години "лишаване от свобода" е наказанието, което унгарският съд е наложил задочно на българина заради 5 измами с евро. В повечето случаи варненецът предлагал на местни жители да си купят от него евро, като при размяната на пликовете, всеки път купувачите били ощетявани с крупни суми. От началото на м.май, до края на август 2005 година Вальо и негов съучастник осъществили 5 финансови сделки и ощетили със стотици евро жители на Мишколц, на Кечкемет, на Бекеш и други градове.
Днес съдът прецени, че ЕЗА съдържа всички посочени в ЗЕЕЗА реквизити и определи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за Вальо Ив. Изразеното от неговия адвокат принципно съгласие за екстрадиция, ако унгарските власти гарантират, че българинът ще има право но повторен процес и на излежаване на присъдата в България, ВОС ще разгледа в 7-дневен срок. Тогава ще бъдат преценявани по същество основанията за екстрадиция на варненеца.

Определението за първоначалния арест може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд в 3-дневен срок. /БЛИЦ