Схема за измама и извършване на множество кражби е установена и разкрита след упорита работа на столичните криминалисти. Задържана е 33-годишна жена, продължава издирването на приятеля й, съобщиха от МВР.
От началото на май 2008 г. в столичните районни полицейски управления били получени множество жалби от граждани, попаднали в измамна схема. Сценарият бил добре разработен – мъж и жена, облечени елегантно, заговаряли предимно възрастни хора, които “случайно” срещали около пощи, пазари и паркове в столичните квартали. Двамата се представяли за служители на НОИ и предлагали примамлива оферта - срещу молба до директора на НОИ осигуряване на добавки към месечната пенсия по програма на Европейския съюз. Когато “клиентите им” проявявали интерес, заедно отивали в жилищата им. Измамниците обяснявали, че това е необходимо, не само за да попълнят молбата на спокойствие, но и да проверят битовите условия за живот, за да определят размера на надбавката.
Така заедно те отивали в жилището на поредната си жертва. Там жената веднага започвала дълъг разговор с възрастния човек – за семейното му положение, за децата му, след това изваждала слушалка и апарат за мерене на кръвно, с които “определяла моментното му здравословно състояние”, после започвали заедно да пишат молбата. Мъжът пък използвал този момент и необезпокояван от никого обхождал другите помещения в дома и прибирал по-ценните вещи – златни накити, бижута, часовници, преносими компютри, камери, фотоапарати, плазмени телевизори и пари. След това под предлог, че има спешен ангажимент в съседен вход или блок с друг възрастен човек си тръгвал. Жената изчаквала известно време и вече с молбата в ръце също напускала дома с увещанията, че скоро собственикът ще се радва на новата добавка към пенсията си. Едва по-късно възрастните хора установявали измамата и сигнализирали в полицията.

Столичните криминалисти започнали разследване по подадените сигнали, установили, че обирите били извършвани по един и същ начин, били разпитани потърпевшите и по тяхно описание изградили приблизителни портрети на извършителите.За установяването и задържането на измамниците Столична дирекция “Полиция” изпратила специално съобщение и до всички областни дирекции и районни полицейски управления в столицата и в страната.
Вчера в жк ”Надежда” служители на столичното Второ РПУ засекли дамата Ж.Д. /33 г./ от Средец – тя отговаряла на описанието и разговаряла с възрастна жена, била отворила папка, от която изваждала и показвала изписани листи хартия. При последвалия личен обиск в папката се оказало, че има 5 саморъчно написани молби до НОИ от възрастни хора, живущи на териториите на Първо и Пето РПУ, в чантата й били открити още: 14 златни пръстена, малък газов пистолет с кобур и 4 халосни патрона с различно действие, юбилейни монети и 2 медала. Установен е и съучастникът й И. М./47 г./, който е с постоянен адрес в Омуртаг. Той е криминално проявен, регистриран за 18 престъпления от различен характер, осъждан, рецидивист. Обявен е за общодържавно издирване. Двамата пребивавали в столицата без адресна регистрация, често сменяли квартирите си. Придвижвали се с автомобили, които вземали от заложни къщи. Те се запознали при странни обстоятелства. Жената прочела негово писмо, публикувано в столичен вестник и се трогнала от драмата на живота му и преживяванията му в затвора. Започнала кореспонденция и когато излязъл на свобода, връзката продължила. Установено е, че голяма част от ограбените вещи двамата пласирали в заложни къщи и на пазарите в кв.”Илиянци” и “Женския пазар”. /БЛИЦ