Според непотвърдена информация сред колегите си задържаният ловешки полицай Илиян Н.К. се ползвал със славата на мнителен, недоверчив и крайно мълчалив човек. В момента по разпореждане на Окръжна прокуратура-Ловеч той е с мярка за неотклонение 72 часа задържане под стража.
Преди това дедективи от ДАНС задържаха 27-годишния мъж заради търговия с данни от масива на МВР. Акцията по задържанането му бе ръководена от Върховна касационна прокуратура /ВКП/, със съдействието на Ловешката окръжна прокуратура.

Според ДАНС, полицаят, чиято дейност била да разследва икономическите престъпления в региона, използвал служебното си положение, събирайки информация за имоти, които предстоят да бъдат отчуждени по инфраструктурни проекти. Той влизал с паролата си във всички информационни масиви, с които МВР разполага, а събраните данни продавал на брокери в града. Полицаят "помагал" и за оневиняването на разследвани от него ловешки брокери мафиоти.

По време на обиска в бюрото му са намерени повече от 60 скици на имоти, както и запис на заповед за 11 000 лв. за последната му сделка. Бизнес ориентираният полицай действал по този начин от 2005 г. Двете проверки през 2007 и 2008 г. от колегите му от ОДП-Ловеч завършват със забележка и устно предупреждение.

По разпореждане на ВКП агенти на ДАНС проверявали Илиян Н.К. от ноември 2008 г. насам. Проверката приключила с образуване на дознание за участие в организирана престъпна група, която цели облаги чрез документни престъпления.

Според неофициален източник Илиян Н.К. имал приятелка от с. Микре и собствен автомобил "Голф Четворка". В знаково кафене до Съдебна палата - Ловеч той бил засичан на няколко пъти в компанията на Весела Александрова, която днес заедно с бившия кмет на ловешкото с. Микре Валентин Вълов и Илиян Ичев се разследват от ловешки прокурори по обвинение по чл. 321 от Наказателния кодекс за създаване на престъпна група.

М.г. окръжен прокурор Кирил Петров огласи, че Александрова, Вълов и Ичев действали на територията на Микре и издавали документи с невярно съдържание за имоти - най-често фалшиви пълномощни удостоверения от името на собственици на земеделски земи. По-късно те обявявали същите имоти. Били доказани случаи, в които наследниците на имотите били повече от един, а мошениците издавали документи само от името на един от тях. Имало случаи, когато действителни земевладелци научавали за сделката месеци по-късно. В хода на разследването били разкрити около 20 такива случая, а нанесените щети от тях били в размер на 123 000 лв.
Това е втората "издънка" на МВР-служител от област Ловеч за по-малко от три месеца. Наскоро ОД на МВР-Ловеч уволни дисциплинарно полицая Иван Иванов от РУ на МВР-Угърчин заради действия, несъвместими с професионалните му задължения. Преди това той бе проверяван по обвинение в бракониерство в землище, западно от Ловеч. Заповедта за наказанието на служителя на министър Михаил Миков подписа лично шефът на областната полицейска дирекция комисар Милко Димитров.

Иван Иванов привлече вниманието върху себе си, когато бе обвинен от Ради Еков от угърчинското ловно-рибарско сдружение "Морун 2001", че е осмъртил незаконно два глигана в тандем с Тило Дамгов, син на зам.-кмета на Тетевен Марин Дамгов. Двете животни бяха открити мъртви в джип "Тойота" с Дамгов-младши в пътната отсечка с. Орлене-Угърчин на 27 декември след полунощ. Униформеният бе отстранен временно от работа до приключването на проверката, а по случая започна следствено дело. По-късно аутопсия от Ветеринарно-медицинската служба-Ловеч доказа, че смъртта на двете диви прасета е резултат от огнестрелни рани, в телата им бяха открити куршуми. От двете животни едното бе мъжко с единично тегло от 105 кг, а другото - женско, с 10 кг по-леко.
Гергана Димитрова, БЛИЦ