Милион и 200 хиляди щатски долари. Това е заемът, който един от издателите на "Икономедиа” и съдружник на Иво Прокопиев – Теодор Захов, е отпуснал на фирма "Артекс“ за построяването на небостъргача  "Златен век“. Разкритието прави вестник "Труд“ в свое разследване. Докато въртят бизнес с компанията, Прокопиев и Захов критикуват чрез изданието си високото строителство в София.

Документите сочат, че сделката е сключена на 3 април 2018 г. Тя е между Теодор Захов и собствениците на “Артекс” – архитектите Пламен и Весела Мирянови. От договора става ясно, че двете дружества на съиздателя на “Капитал” – “Иновент холдинг” и “Иновент финанс”, отпускат всяка по 600 000 щатски долара на “Артекс Инженеринг”. Срокът за погасяването на дълга е една година, при лихва от 6%.

Захов може да поиска сумата да му бъде върната в срок до 3 работни дни при условие, че междувременно заемателят поиска несъстоятелност или при “настъпването на други необичайни събития”, които цитирам “биха могли да застрашат надеждността на заемателя “Артекс” като длъжник или безупречната му репутация на пазара”. Разковничето е в наличието на условието, което обвързва репутацията на строителната компания с възможността връщането на заема да може да се изисква незабавно. Междувременно, се наблюдава и обрат в позицията на изданията на "Икономедиа”. През 2017 г. "Капитал” определя небостъргача "Златен век” като цитирам “място на боговете”.

В публикация от 8 април 2019 година, той вече “небостъргачът, който ще се окаже златен”. А тонът на статията е твърде далеч от първоначалните възхвали за бъдещия небостъргач. Изданията на Иво Прокопиев и Теодор Захов пък започват да прокарват тези срещу презастрояването на столицата и срещу издигането на високи сгради. Намираме издателят и бизнесмен Теодор Захов в офиса на дружествата в лъскава сграда в София.
Днес Канал 3 реши да потърси "Артекс" и Захов, за да коментират странната сделка. От "Артекс" засега мълчат по темата, но репортер на телевизията успя да намери Захов на адреса на фирмата, кредитирала "Златен век". 

Оказа се, че днес той е имал и други гости. По информация на съседи, преди журналистите на Канал 3, сградата е била посетена от бившия правосъден министър и настоящ лидер на "Да, България" Христо Иванов. Дали двамата са обсъдили инвестициите във високо строителство или участието в евроизборите, не стана ясно, защото на Захов не му мигна окото, когато отрече за такава среща.

В типичния си стил съиздателят на "Капитал" бързо се окопити пред камерата ни и даде интервю за Канал 3. В него той обяви, че не вижда нищо нередно в това хем да е заемодател на "Артекс", хем да е собственик на медия, която критикува въпросната инвестиция. Нямало да си иска предрочно и парите, въпреки че фирмата вече е с накърнен имидж.

"Нормално е да има клаузи, който дават право на заемодателя да си потърси парите. Не обръщаме никаква палачинка и ако гледате по-трезво, а не обърнато на нещата, ще установите, че с ”Артекс” се случи някаква беда, аз очевидно ще пострадам от това, което пък абсолютно изключва това, че има връзка между  двете неща. Ако приемем, че нещо се случи с тази фирма, какво ще стане", диви се Захов.

Захов все пак не успя да даде логичен отговор, защо управляваният от него и Прокопиев "Капитал" сменя позицията си за строежа на "Златен век”. И кога идва просветлението – преди или след сключване на сделката за милион и 200 хиляди долара.