Специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност е реализирана на 10 януари т.г. от  служители на сектор „Грабежи”-СДВР, съвместно с колегите им от ГД „Национална полиция“, служители на Трето РУ- СДВР и на РУ- Своге. В хода й са задържани Г.С./19г./, К.И./20г./, и трима непълнолетни – двама на 16 години и 17-годишен, известни на полицията за престъпления против собствеността. Тримата от тях се укривали в жилище в Своге, а другите двама са задържани в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.
При разследването, проведено под надзора на Софийска районна прокуратура, е установено, че К.И. и един от 16-годишните са извършили грабеж на 2 януари и отнели  мобилните телефони на две момчета. При процесуално-следствените действия откраднатите вещи са намерени и иззети в две заложни къщи. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура К.И. и 16-годишният му съучастник са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 198 от НК. На К.И. е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа, а на непълнолетния младеж - неотклонение „надзор на инспектор от Детска педагогическа стая”.

До момента разследващите са установили, че петимата задържани са съпричастни и към други подобни престъпления, извършени на територията на столицата. Продължава работа по документиране на цялостната им престъпна дейност.