29-годишният П.Х. и 22-годишният Х.А. са задържани под стража на 11 февруари при съвместна акция на криминалисти от Ловеч и гр. Левски. Срещу двамата мъже са подвигнати обвинения, че са измамили две ловчанлийки чрез телефонно обаждане. По случая са образувани досъдебни производства в Ловеч и Левски. Продължават процесуалните действията срещу тандема мошеници, съобщи днес Габриела Тодорова, регионален говорител на ОД на МВР-Ловеч.
Според нея на 24 януари при спецоперация на МВР-Ловеч пък е разбита четиричленна група, извършителка на поредица от телефонни измами в Троянско. Задържани под стража са 31-годишният К.К. от Габрово, 27-годишният Е.А. и 34-годишният Д.А. Последните двама са от гр. Левски. В момента полицията издирва четвъртия от карето мошеници - 25-годишния В.А., също от гр. Левски. Срещу тях е повдигнато обвинение за присвояване чрез телефонни измами на общо 18 000 лв. Арестантите са се признали за виновни пред съдия. Преди тяхното задържане полицията на няколко пъти излиза с официални предупреждения към близо 170-те хиляди жители на област Ловеч за техните действия. В акцията по залавянето им участваха дедективи от Ловеч и Троян.
Според непотвърдена информация квартетът апаши само от декември м.г. насам са подвели и ограбили три местни балканджийки. Любопитното е, че в две от измамите, жертвите биват известени да оставят предварително поисканите суми в близост до Троянската обител "Успение Богородично". По този сценарий на 20 януари хайдуците прибират близо 3 бона от 73-годишна жена от с. Черни Осъм. Около 13 ч ден по-рано едни от тях позвънил по телефона на старицата, представил се за внук й, поискал й парична помощ от 2 500 лв. и й поръчал да остави парите до въжен мост до Троянския манастир. Пенсионерката изпълнила доверчиво заръката, денонощие по-сетне обаче нейни близки я известили, че е жертва на телефонни бандити.
Пак по същия план на 7 януари пред входа на православното светилище около 12 ч е привикана от "дъщеря" си да остави 1 500 лв. и 58-годишна планинка от с. Терзийско. В средата на декември м.г. в Троян четиричленката хайдуци ужили с 15 000 лв. 57-годишна жена с уверението, че парите й са необходими, за да откупи свободата на сина й, задържан в троянското полицейско управление по обвинение, че е прегазил и убил дете.
Гергана Димитрова, БЛИЦ