Опасен грабител беше разкрит след прецизна работа на криминалистите от Второ управление на МВР – Плевен. 23-годишният нападал предимно млади хора и след като ги заплашвал с пистолет им отнемал дамски чанти и мобилни телефони. Грабителят извършвал посегателствата късно вечер и винаги в комплекс „Сторгозия”.
Първото си престъпление извършил на 3 април около 22:50 часа, когато в междублоковото пространство причакал две плевенчанки – на 18 и 19 години. Той първо ги блъснал, после извадил пистолет и им отнел дамските чанти. 18-годишната носила в чантата си 10 лева, лични документи и дамски принадлежности. Приятелката й имала неустановена парична сума, мобилен апарат марка "Сименс", лични документи и дамски принадлежности.
На 4 април в 21.30 часа до жилищен блок в квартала отново след заплаха с пистолета отнел от 18 годишен плевенчанин мобилен телефон марка "Сименс» и от приятелят му също 18-годишен, мобилен телефон "Нокиа».
След двата дръзки грабежа са организирани незабавни полицейски действия и на 4 април нападателят е заловен. В 23:50 часа на улица «Гренадерска» в Плевен полицаи засичат мъж с описанието на жертвите. При извършената му проверка под дрехите е намерен пистолета, с който заплашвал. 23-годишният с белезници е отведен във Второ управление на МВР за снемане на обяснения. Задържания е от село Дъбован и живее на квартира в комплекс «Сторгозия». Газовият револвер – 9 мм е иззет. При обиск у него и в квартирата му са открити ограбените вещи. Сред тях са лични документи - контролен талон, банкови карти и шест мобилни телефона. Станало ясно, че той е извършил още два грабежа.
На 3 април около 23.00 часа на улица в комплекса чрез заплаха с пистолет отнел от 15 годишна плевенчанка мобилен телефон марка "Сони Ериксон". На 4 април около 22.00 часа през жилищен блок нападнал 18 годишен плевенчанин и му взел мобилен телефон "Нокиа". Конфискуваните вещи се съхраняват като веществени доказателства във Второ управление на МВР. Полицейска проверка установила, че 23-годишният не е криминално проявен и не е осъждан. Задържан с прокурорско постановление за 72 часа и е приведен в следсвения арест. Криминалистите установяват и други негови престъпни деяния. Образувано е досъдебно производство по чл. 198 , ал. 1 от НК.
Георги Стоянов, БЛИЦ